Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy Zethraeus vill ha tidsbestämt straff

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus gör ett nytt försök att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.
- Jag är väl medveten om det grova brott jag gjort, skriver han i sin ansökan.

I februari 2009 sa Örebro tingsrätt nej till Zethraeus förra ansökan.

Motiveringen var att det fanns stor risk för att han skulle begå nya brott.

Domstolen konstaterade att Zethraeus kriminella livsstil omfattat en stor del av hans vuxna liv. Han hade också misskött sig under fängelsetiden och dömts för flera allvarliga brott, bland annat grovt narkotikabrott.

Att han på senare år genomgått en positiv utveckling spelade då ingen roll.

Men nu ansöker Zethraeus återigen om ett tidsbestämt straff. I brevet till Örebro tingsrätt skriver han att han är djupt ångerfull över vad han gjort. Men han vill ändå få en chans att vara tillsammans med sin familj och skaffa sig ett riktigt jobb.

Zethraeus har under tiden i fängelset läst in över 150 högskolepoäng i bland annat juridik och psykologi. Han hoppas i framtiden få arbeta med utbildningsfrågor.

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse sedan han i december 1994 skjutit mot en krogkö vid Stureplan i Stockholm. Fyra människor dog och flera andra skadades allvarligt.