Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt utan kulturhusen

Annons

I helgen hade Galleri KHVC i Örebro vernissage. Den sista efter nio års tillvaro i lokalen i Wadköping.

Stiftelsen Formens hus i Hällefors försattes i förra veckan i konkurs av Örebro tingsrätt. För tio år sedan togs det första spadtaget till det som skulle bli ett hus för och om design.

Konsthantverkscentrum i Wadköping har inte bara bidragit till att ge friluftsmuseet utefter Svartåns vatten ett spännande utflyktsmål, utan har också varit ett galleri som tänjt gränser i sina utställningar där konst och konsthantverk mötts. Där traditionella begrepp ifrågasatts och samtidigt hyllats.

Formens hus har i sin tur och i allra högsta grad ingått i den förändringsprocess som bruksorten Hällefors gått igenom efter nedläggningen av ortens stålverk. Hällefors har både som ort och kommun i den här samhällsutvecklingen kämpat till sig en angelägen ställning i kulturens Sverige.

I Wadköping kommer det att bli tomt rent fysiskt. Liksom i Hällefors.

Men på ett annat plan blir det ännu mer tomt. Galleri KHVC och Formens hus har också varit platser där möjligheter till insikt och förståelse för vår omvärld uppstått. De har båda satt saker och företeelser in i ett sammanhang och gett aha-upplevelser liksom ren och skär kunskap.

Just det smärtar och är en stor förlust för vårt län. Och det allra sorgligaste är att protesterna från allmänheten varit så lågmälda och helt uppenbart verkningslösa.

När konstnären Anna Odell spelar psykiskt sjuk eller en gigantisk kanin tar plats på Stortorget, då höjs röster av de ena eller andra slaget.

Men när kulturupplevelser som Galleri KHVC och Formens hus beslutas eller konkursas bort, då gör de bara det. På låg volym.

Mer läsning

Annons