Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonvis med isför kall festival

Förberedelserna för isfestivalen Isstjärnan på sjön Sörälgen vid Sikfors är i full gång. En rad konstnärer och kreatörer jobbar för att ställa i ordning festplatsen.

Andra upplagan av isfestivalen Isstjärnan börjar ta form. Under hela denna vecka arbetar arrangörerna tillsammans med konstnärer och studerande för att plocka upp is som ska användas till isskulpturer. Hittills har minst 55 ton plockats upp berättar Benny Sörensen i arrangörsgruppen.

Bland konstnärerna som ska finnas på plats och jobba med isen kan nämnas Fernando Rubio Ahumada, född i Colombia men bosatt i Spanien.

Jack Breed var med redan i fjol. Hon är konstnären som reser runt om i världen för att så länge som möjligt befinna sig i ett vinterlandskap.

Jan van Boeckel bodde en period i Hällefors men flyttade tillbaka till hemlandet Holland. Nu gästar han isfestivalen.

Bygdens son Ronnie Holst

Holländaren Roberg Jan Leerink, Kasper Kuckelkorn från Belgien, Olov Nylander och bygdens son Ronnie Holst är andra konstnärer i programmet.

– I dag har vi kommit i gång på allvar. Just nu jobbar några av konstnärerna sida vid sida med 70 studenter från Hällefors Folkhögskola. Vädret är underbart och alla är euforiska över att ta itu med sina konstverk. Den som vill kan komma hit och titta, säger Uta Riedel.

– Det här är så kul! utbrister Pernilla Staaf från folkhögskolans linje för inredningsdesign som jobbar med en portal i is.

– Andra åker hem, men vi vill inte, säger Malin Andersson.

Att jobba i isen är fascinerande tycker eleverna. Ett överraskande material.

Nästa vecka med start på söndag är det programpunkter varje dag, bland annat sjöräddning, barnens skulpturdag, drakfest, familjedag och guidade visningar. En brasa som värmer och mat och dryck ska också finnas på festplatsen.

Den stora finalkvällen är inbokad den 27 februari och ska bli något alldeles extra.