Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonvis med kvicksilver till Tyskland

För ungefär ett år sedan gav regeringen Sakab klartecken att börja transportera kvicksilver till Tyskland för slutförvaring. Sedan i somras har 200 ton kvicksilverhaltigt avfall begravts i en torr och varm silvergruva.

Annons

Det handlar om termometrar, kretskort, rester från amalgam och andra saker som innehåller kvicksilver i någon form. Ett ton lågförorenat kvicksilver kan deponeras i Sakabs anläggning per år. Men högförorenat kvicksilver har lagrats. I nästan 30 år har det legat nedpackat i väntan på svaret om hur och var det farliga och onedbrytbara miljögiftet ska slutförvaras.

I januari i fjol gav regeringen Sakab rätt att få skicka kvicksilvret till slutförvar i Tyskland.

– Det var skönt att det äntligen kom en lagändring så att vi kan börja beta av, säger Göran Eriksson, vd på Sakab.

Naturvårdsverket och miljödepartementet har framhållit att Sverige borde bygga ett eget slutförvar.

Göran Eriksson menar att ett djupförvar i sådana fall måste byggas från grunden, vilket antagligen skulle kosta flera hundra miljoner kronor.

– Slår man ut det på den begränsade mängden det handlar om blir det orimligt dyrt.

I Sakabs yttrande till miljödepartementets utredning skrev man även att man inte anser att ett förvar i Sverige är mer motiverat av miljöhänsyn, än silvergruvor i Tyskland.

Genom att förvara kvicksilvret i befintliga silvergruvor i Tyskland blir kostnaden cirka 15 gånger billigare. Vad det kostar är en affärshemlighet som Göran Eriksson inte vill avslöja.

Läs mer i tisdagens NA.

Annons