Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Topp tre i första testen: "Visar gott gry"

Topp tre båda testdagarna.Volvo har fått högsta fart på nya WTCC-satsning direkt.Men än vågar inte veteranen Fredrik Ekblom jubla

Bara regerande världsmästaren José María López och superstjärnan Yvan Muller, som varit på VM-pallen nio säsonger i rad, kunde matcha Volvos fart när WTCC:s officiella tvådagarstest på italienska Vallelungabanan avslutades på torsdagen.

Cyan Polestar Racing, som kallar sin satsning för svensk motorsports största genom tiderna och går för VM-guld senast 2018, verkar därmed ha hittat rätt med sina helt nybyggda bilar.

Karlskogaföraren Thed Björk Bang-Melchior var återigen snabbast av de båda Volvoförarna och liksom på onsdagen trea totalt. Hans bästa varvtid, 1.38,587, var åtta tiondelar sämre än Mullers och en dryg sekund bakom López. Björks teamkompis, Örebroföraren Fredrik Ekblom, var sjua på onsdagen, femma på torsdagen.

– Vi kunde ha varit två sekunder off pace, och det verkar vi inte vara. Det är skönt. Och bilen visar gott gry. Men den är fortfarande väldigt ny för oss, vi kan den inte riktigt än och vi har provat massor av olika saker, säger Ekblom till NA.

– Samtidigt kanske de andra inte har visat sin hand ännu, inte plockat ut den fulla potentialen ur sina bilar. Eller också har de det, man vet ju inte. Men de tidiga signalerna om vår bil är positiva.

Det enda negativa med testen var att Volvoteamet, och framför allt Ekblom, inte hann med fullt så mycket körning som han önskat.

– Vi har haft lite småfel. Någon packbox som läckt, någon damask som inte hållit tätt. Smågrejer som gjort att vi inte fått riktigt så många varv som vi hoppats på, säger Ekblom.

– Och i dag har det dessutom haglat, regnat och varit torrt om vartannat, och då blir det jättesvårt att få några användbara data.

Veckans test var det enda officiella före VM-premiären på franska Paul Ricard-banan 1–3 april, men teamen är fria att testa hur mycket de vill på egen hand.

Oklart dock i vilken utsträckning Volvo hinner köra sina nya bilar innan det är skarpt läge om mindre än en månad.

– Vi kommer att köra bilen i någon omfattning, men det det kanske bara blir på Volvos testbana i Göteborg. Vi får se. Grabbarna i teamet har jobbat natt och dag för att vi skulle få möjlighet att över huvud taget köra det här testet, och de behöver slicka såren och gå igenom bilarna nu. Sedan får vi ta det därifrån, säger Ekblom.

På torsdagen släpptes också den officiella listan med förare inför 2016 års WTCC-säsong, där Solnaföraren John Bryant-Meisner, 21, fanns med.

Totalt kommer startfältet bestå av 20 bilar, och Bryant-Meisner kommer att ratta en Honda i ett privatteam.