Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Törsjöterminal skapar risk för översvämningar

Örebro Det har debatterats om Törsjöterminalens vara eller inte vara, om hur åkermark ödeläggs men inte en rad om vilka konsekvenser som uppstår. Jordskorpan är som en stor tvättsvamp som ska hålla kvar regnvattnet för att växtligheten ska kunna förse sig med vatten och sedan långsamt fylla på grundvattnet. Men vid varenda byggnad (hus vägar parkeringsplatser och liknande) hårdgörs marken och regnvattnet för bort i dagvattenledningar till sjöar och vattendrag vilket ger större vattenspeglar som är lika med större vattenavdunstningsytor som ger intensivare nederbörd som ska tas emot av mindre och mindre ytor.

Det är inte ovanligt med mycket regn med översvämningar till följd och ändå varnas det för låga grundvattennivåer. Det finns förklaring . Om Törsjöterminalen byggs kommer den marken hårdgöras. Det har förekommit olika siffror i pressen nämligen 37, 73 och 115 ha på en produktiv jordbruksmark som redan är riskområde för översvämningar på grund av lågt läge. Varenda regnmillimeter betyder 10 000 liter vatten per hektar som ska ledas bort från ett redan ansträngt område. Men kommunpolitikerna jagar arbetstillfällen vilket är lika med skatteintäkter och framställer sig som driftiga och framsynta samtidigt som de nekar en annan kommun arbetstillfällen och skatteinkomstern. Priset är att de dränker sig själva, men då är de borta och nästa generation står med notan. Den heliga tillväxten får aldrig störas.

Om allmänheten vore medveten om detta blev troligen fler protester vilket skulle försvåra liknande projekt, de som bestämmer borde veta men dom blundar för kortsiktiga vinster.

Lars Andersson

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel