Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Totalstopp i backen

I går eftermiddag var det dags igen. Totalstopp i Finnerödjabacken när långtradarna inte tog sig upp på grund av snö och halka. Problemet upprepar sig år från år.

Snövädret slog till straxt efter lunch i går eftermiddag, och då uppstod problem på E 20 i den beryktade Finnerödjabacken. Flera långtradare kom inte ur fläcken på grund av halkan. Kaoset var ett faktum och västerut växte köerna kilometerlånga.

Mest tunga fordon

Till stora delar bestod kön av tunga fordon, alltså långtradare. Chaufförerna tvingades stanna nedanför backen och invänta att Vägverket saltbekämpade vägen. Ingen ville chansa på att åka och bli stående i backen. Och köerna bara växte och växte.

Två timmar

Det skulle ta uppemot två timmar innan de första ”tradarna” tog fart och segade sig upp mot krönet. Då hade saltet gjort verkan och gav tillräckligt med fäste. Flera av förarna frågade sig varför Vägverket inte halkbekämpat backen i förebyggande syfte, det var ju ändå bara ett par minusgrader.

– Det har snöat fruktansvärt mycket, 4,4 centimeter i timmen, väldigt lokalt, förklarade Simon Haim, driftprojektledare på Vägverket när NA frågade honom mitt under rådande kaos i Finnerödja.