Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Töväder ger tunga lyft

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ytterligare lite nysnö har fallit, och det ser ut som kylan kommer att hålla sig ett bra tag till.

Tur är väl det för den som måste skotta så inte det blir för tunga lyft. Varför det, är blöt snö tyngre än torr? Svaret är faktiskt nej. En temperaturhöjning, och därmed smältande av snö, kan inte öka dess tyngd. Den som inte tror på detta kan ta en hink med snö, väga den på en våg, och sedan väga den igen då den har smält. Hur kommer det då sig att jag påstår att det blir tyngre att skotta om det är töväder? Det finns en enkel förklaring till det.

Den våta snön packar ihop sig mer, får alltså högre densitet, så att det får plats en större mängd snö på skyffeln. Skottaren behöver då inte ta så många tag med skyffeln för att få bort all snön när den är sammanpackad, och det är då klart att det känns tyngre. Fysikaliskt sett kan man hänvisa till energiprincipen som säger att "det man vinner i kraft förlorar man i väg”. För snöskottaren kan det jämföras med att, det han vinner i antal lyft med skyffeln förlorar han i skyffelns tyngd. Därmed blir det totala arbetet oförändrat. Det finns dock en sak som verkligen gör våt snö tyngre och det är om det ligger mycket vatten runt omkring. Snön suger då upp vattnet och gör att innehållet verkligen blir tyngre.