Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove Alsterdal

Deckare kommer och deckare går. Och några består.

Tove Alsterdal tillhör de sistnämnda. Camilla Läckberg, Helene Tursten och de andra kan slänga sig i väggen. Hos Läckberg och Tursten dominerar klichéfyllda karaktärer och lättsinniga intriger, hos Tove Alsterdal finns människor av kött och blod och handlingar som är både spännande och komp-licerade.

2009 kom Tove Alsterdals debut ”Kvinnorna på stranden”, en mångbottnad spänningsroman om människohandel med förgreningar över världen. En läsupplevelse som inte lämnade sin läsare efter att sista sidan var läst.

Nya ”I tystnaden begravd” håller sig inte heller inom en nations gränser. Från London kommer Katrine, sparkad radiojournalist vid Sveriges Radio, till Stockholm för att hjälpa sin åldrande mor. Modern visar sig äga ett hus i sin barndoms trakter, Tornedalen, och Katrine reser upp för att se huset. Där har nyligen en gammal skidstjärna slagits ihjäl.

För Katrine blir utflykten en resa bakåt i tiden och hon till och med reser till Ryssland i spåren efter sin morfar som utvandrade som ung kommunist till det förlovade paradiset Sovjetunionen. Katrine får sig en tragisk historielektion och samtidigt en inblick i ett land i spillror.

Hennes släkttavla pusslas säkert samman samtidigt som det uppdagas vem som mördade skidstjärnan.

Tove Alsterdal med sin bakgrund som dramatiker bygger en säker stomme med en intrig i botten och fullföljer den med fängslande karaktärer som förädlar och utvecklar storyn till en upplevelse med samhällsengagemang.