Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tracy på väg mot toppen

Miss Tracy är på väg mot toppen. På onsdag tävlar hon i TV-sända ”Dagens rätt”. Bakom den duktiga travhästen ligger ägarna Anders Bohlin och paret Pia Fritzon och Thomas Lönnström i Ås.

I stallet hänger fyra hästskor av aluminium med broddar av hårdmetall. På kartongbiten i snöret som håller ihop skorna har Thomas Lönnström skrivit sifforna ”75 000”. Det är hur mycket pengar Miss Tracy sprang hem under januari månad. Då hade hon de här skorna på sig.

– Det är rekord på en månad, berättar Thomas Lönnström som tillsammans med hustrun Pia Fritzon driver en liten bondgård i södra Ås. Pia och Thomas har hästen ihop med hans morbror Anders Bohlin som till vardags jobbar som lärare på Järntorgsskolan. De senaste 17 åren har de sammanlagt haft sex travhästar ihop. Det är roligt att hålla på tycker de.

– Men det är för dyrt, det är en riktig materialsport, förklarar Thomas. Det tror han också kan vara en av anledningarna till att antalet travare sjunkit så mycket i Noratrakten, till skillnad mot förr. Bara en ordinär tävlingssulky kostar 25 000 kronor. Det är ganska mycket jobb också, föda upp, träna, köra, åka på tävlingar, förklarar han.

Men det är det värt, i det ögonblick hästen räcker till på travbanorna och sträcker ut för fullt i täten över mållinjen.

– Då är det som hon flyger fram, säger han.

Det är tjusningen med trav tycker han.

– Och jag ser det på ett lite annat sätt, för mig är det mer som en hobby, förklarar Anders, det roliga är att komma ut och köra i skogen.

De båda brukar turas om att träningsköra på gamla banvallen. Pia tycker att det roligt när det går bra.

– Men jag rider lika gärna, berättar hon.

Gården är hennes föräldrahem. Förutom sju hästar och katten Sigge som gillar att åka skottkärra har de 50 ungdjur. Fram till 2008 hade de mjölkkor. Men det slutade de med eftersom de inte hade en dag ledigt.

– Det är betydligt lindrigare med ungdjur, förklarar Thomas.

Det har gått bra för Tracy. Nu på onsdag ska hon tävla i fjärde loppet i ”Dagens rätt” på Färjestad travbana i Karlstad. Tävlingen sänds kl 13 i TV4.

– Då är det bara att sätta på teven och se hur det går för henne, det kan ju vara intressant även för de Norabor som inte spelar på trav, säger Thomas.

THOMAS ERIKSSON

Fakta, Miss Tracy

* Uppfödd av Sigvard Hedmark i Ås kom hon bara en månad gammal till Thomas och Pias gård.

* Har gjort 13 tävlingsstarter.

* Fick nyligen utmärkelsen ”Årets fyraåring” och sedan dess hunnit fylla fem år.

* Under januari vann hon V65 i Örebro och kom trea i V75 på Axevalla i Skara, men blev oplacerad på senaste V75-tävlingen i Mantorp.

* V75 är eliten i Sverige och på tävlingar körs hon av kusken Lars Erixon från Örebro.

* Gillar ”hösillage”, som Thomas och Pia bärgar själv på gårdens åkrar och plastar in.