Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädet som vattnar sig själv

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Efter de senste dagarnas regnoväder på många håll i landet är det ingen risk att växtligheten riskerar att torka ut.

Men det lär finnas ett träd som faktiskt inte behöver regn utan det vattnar sig själv. Jag satt en dag och bläddrade i boken Väderpraktikan av Per-Gunnar Andbert och hittade ett intressant kapitel om detta träd. Trädet växer i vissa ökenområden och under natten rullar bladen ihop sig till trattar eller små koner och riktar öppningen uppåt mot himlen.

Trots att ökenluft generellt är ganska torr så finns det ändå alltid en viss fuktighet. I en öken kan temperaturerna bli ganska låga nattetid och när luften avkyls nås oftast den temperatur där luften inte längre kan innehålla mer vattenånga utan ångan kondenseras till vattendroppar. Det bildas då dagg på trädets kalla blad. Tack vare formen på bladen samlas daggdropparna i botten på ”konen” och när solen går upp på morgonen öppnar sig bladen och vattnet som samlats där under natten faller ner till marken. Visst är naturen smart ibland! Trädet vattnar sig själv helt enkelt!