Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädfällning

Annons

KUMLAUppmärksamma bilister som färdades över järnvägsviadukten på Örebrovägen kunde under torsdagen se arbete som pågick på hög höjd.

Banverket avverkar intill järnvägsrälsen, och har då anlitat så kallade arborister. De kan konsten att avverka på hög höjd, för att på ett säkert sätt fälla träden. En av dem är Kristofer Eliason. Han beskriver sig som en vilsen jämtlänning som hamnat på Närkeslätten via arbetet åt Banverket.

– Träden graderas utifrån hur mycket de lutar. Alla träd märkta med en fyra eller mer kräver att vi tar oss an dem, berättar Kristofer Eliason, medan han förbereder sig för att klättra upp i en starkt lutande björk.

Till sin hjälp har han kollegorna Stuart Tatcher och Martin Löthman. De assisterar från marken då Kristofer med så kallade spikes på kängorna och med grova rep klättrar upp i trädet. Motorsågen hänger intill honom i en lina, i väntan på att dras igång när Kristofer nått upp till den rätta höjden.

Den lutande trädtoppen faller snart till marken, och landar perfekt anpassat i en redan befintlig rishög på marken nedanför. Det blir sedan det andra arbetslagets uppgift, att med skogsmaskinen köra ut timmer och ris till Brånstavägen.

Webhake: Se fler bilder i bildspel på na.se/kumla

Annons