Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdssystrar satsar stenhårt i SM

Tävlingsinstinkten är på topp. Snart gäller det för Emma Svensson och Ida Holgerson, som ska anlägga en 25 kvadratmeter stor trädgårdsyta på 18 timmar. I veckan ger de järnet på yrkes-SM i trädgårdsanläggning i Göteborg.

Annons

Ritningen över ytan som de ska iordningställa under tävlingsdagarna är skrynklig och välstuderad. Sedan de blev uttagna till yrkes-SM har Ida Holgerson och Emma Svensson, som bor i Nydalen, tränat stenhårt under våren för att vara så förberedda som möjligt.

De visar på ritningen att de förväntas plantera en häck, bygga en mur, gräva en damm, anlägga en rund stenyta och en gång, samt sätta blommor i rabatter. Och allt detta på 18 timmar. De måste följa ritningen till punkt och pricka, felmarginalen är endast fem millimeter.

Ovanpå det får de pluspoäng om de visar prov på kreativt tänkande och egna idéer. De har lite tankar om hur de skulle kunna plocka några sådana och kanske ha en chans att vinna tävlingen.

– Vi har lagt ytan några gånger. Första gången tog vi det jättesakta och tänkte igenom hur man skulle göra det bäst och vad som skulle kunna gå fel, berättar Emma.

Men den senaste gången som de var på sin gamla skola, Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping, för att träna gick allting bra. De hann nästan klart på de 18 timmarna, men då blev de också störda en hel del under träningen. Så förhoppningarna är höga om framgång i yrkes-SM, och att sedan få delta i EM eller VM.

– Vi är absolut ute efter att försöka vinna. Det skulle vara jättebra publicitet för vårt företag om det skulle gå bra, säger Ida Holgerson.

Företaget heter Garden sisters, och de har varit i gång sedan i höstas. Vintern är av naturliga skäl en lågsäsong för trädgårdsanläggning, men nu börjar det rulla in uppdrag, och efter yrkes-SM har de flera stora projekt att ta tag i.

Annons