Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traditionella tv:n på dekis: ”Allt fler väljer bort den i hemmet”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

När jag flyttade till min första lägenhet var det viktigt för mig att ha en tv-apparat. Jag fick låna en av min pappa som han hade köpt begagnad för 150 kronor. Den var gigantiskt stor, tjock och brun. På tv:n stod en bordsantenn och ofta gick det inte att få in den andra kanalen utan att banka med näven i det bruna tv-skalet. Bilden var svartvit och mellan tillfälliga avbrott och nävdunkande såg jag med nöje på tv-program som Jacobs stege, Spanarna på Hill Street, Dallas, Miami Vice och Nöjesmaskinen. Jag längtade till nästa veckas program och på fikarasten på jobbet pratade alla om gårdagens avsnitt på någon av de två tv-kanaler som fanns. Trots att min tv inte var den bästa var den viktig och central i min nya bostad.

Idag är det annorlunda. Många ungdomar som flyttar till sitt första egna boende kräver mer av teknik, design och kanalutbud. Det ska helst vara 65 tum, tv:n ska vara platt som ett kreditkort och ljudanläggningen räcker för en halv biograf. I abonnemanget finns ofta mängder med kanaler och ett jätteutbud av sport och filmer. Du behöver inte längta till nästa avsnitt utan kan se en hel säsong av en serie en regnig helg. Inget konstigt med det. Utvecklad teknik och högre levnadsstandard bidrar till bättre upplevelser. Ändå är den traditionella tv:n lite på dekis. Allt fler väljer bort den i hemmet. På sex år har andelen svenskar som har en teve i hemmet minskat från 95 till 81 procent. Istället ser allt fler på tv i dator, på läsplatta och i mobilen. Det visar färsk statistik från myndigheten för press, radio och tv.

Jag tittar på nyheter när jag behöver det.

Mycket är väntat i rapporten men det finns saker som överraskar. En av de stora förändringarna är just hur vi tittar på tv idag jämfört med för några år sedan. Allt fler ser tv när de har tid, det vill säga de streamar nyheter och filmer. Youtube och Netflix dominerar och sex av tio svenskar har ett abonnemang på en streamingtjänst. Själv har jag nästan slutat att se på tablå-tv. Det vill säga att titta när programmet sänds. Det är i stort sett bara sport jag vill se live. Inte ens Rapport klockan 19.30 – en historisk tid för en nyhetsfanatiker – är längre heligt för mig. Jag tittar på nyheter när jag behöver det. Gärna i telefonen.

Det visar att intresset för journalistik är lika stort som tidigare.

Glädjande i rapporten är att allt fler prenumererar på dagstidningar. Hälften av alla svenskar i åldern 9-79 år har en tidningsprenumeration. Läsningen av papperstidningen minskar men kompenseras av att allt fler prenumererar på digitala nyheter. Det här märker vi på NA. Antalet nya prenumeranter på vår e-tidning eller på vår Plusprenumeration på na.se har ökat kraftigt hela året. För några veckor sedan passerade vi därför den magiska gränsen 10 000 betalande digitala prenumeranter. Det visar att intresset för journalistik är lika stort som tidigare. Det är bara konsumtionen av innehållet som förändrats.