Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikbuller och vatten ger bra bakgrundsljud

Ljudet från tingsklockan är det mest typiska för Kopparberg. Eleverna i Kyrkbacksskolans musikprofilklass samlade ljud tillsammans med musikern David Lennartsson. Målet är en konsert med lokal ljudprägel.

Annons

Genom att fläta samman ljud från Kopparbergs egen lokala ljudmiljö med komponerad musik uppstår något helt nytt och unikt. I samband med en konsert samarbetar profsmusiker med lokala krafter på orten och på så sätt förändras också musiken. I Kopparberg tog elever på Kyrkbacksskolan med musikern och kompositören David Lennartsson ut i de centrala samhället för att samla.

– Det finns väl inga ljud här. I Kopparberg är det tyst, sa någon av eleverna innan och övriga nickade.

Men väl utanför skolväggarna spetsades öronen och visst fanns där ljud. Backen upp mot skolan gör att tunga fordon låter olika beroende på om de åker uppför eller nerför. Alla träden omkring kyrkan ger ett karaktäristiskt sus i bladverket. Från bryggeriet hördes något obestämbart och dit begav sig gruppen. Markberedning pågick med stora maskiner vilket David fångade genom mikrofonen.

– Detta ger taktfasta ljud. Trafikbuller kan fungera bra som en ljudfond i bakgrunden, liksom vatten.

Gruppen vandrade vidare till Garhytteån och dammluckorna.

– Att det finns så mycket ljud omkring oss är inget jag har tänkt på. Jag har helt enkelt inte lyssnat så noga, säger Victoria Ögren.

Hon tycker idén att samla ljud till en konsert verkar kul. Själv lär sig Victoria att spela synt och gitarr och har aldrig funderat på att helt andra ljud kan bli musik.

Konserten ges i skolaulan på onsdag. Några timmar innan ska elever och musiker i en workshop sammanställa ljud och musik. På kvällen presenteras resultatet för allmänheten.

Läs mer om projektet i papperstidningen.

Annons