Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikreglerna gäller även cyklister

I NA såg jag en notis med rubriken ”Cyklist körde in i bil”. Äntligen! Äntligen har man använt ett uttryck som speglar verkligheten efter en olycka. Oftast skrivs att ”cyklist blivit påkörd av bilist” utan att man rapporterar om vem som misstänks ha orsakat olyckan. I det aktuella fallet står att polisen misstänker att cyklisten inte iakttagit högerregeln.

Är någon förvånad? Hur stor del av cyklisterna känner överhuvudtaget till att högerregeln gäller även för cykel? Eller bryr sig.

Definitionen på ett fordon är en ”inrättning på hjul, band eller medar och som är avsedd för färd på marken och inte löper på skenor”. Hur kan det vara så svårt att förstå detta? Därav följer också att cyklister bland annat omfattas av samma regler som gäller för alla andra fordon.

Man behöver inte vara ute i trafiken mer än några få minuter för att se närmast oräkneliga exempel på att cyklister beter sig som att det är vars och ens egna regler som gäller. Det synes till exempel hos många inte finnas den minsta respekt för att det finns väjningsregler som gäller alla fordon. Detta måste ses än mer märkligt när man betänker att många av dessa cyklister även har körkort. Eller – det är kanske dessa som inte iakttar högerregeln när de kör bil heller. För de är också alldeles för många.

”BG”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel