Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket stoppade 30-sträcka i Åbytorp

Kumla kommuns beslut att sänka farten från 50 till 30 kilometer i timmen genom Åbytorp har stött på patrull hos Trafik-verket, som överklagade.

Annons

Det var tidigare i våras som en inte helt enig miljö- och byggnämnd fattade beslutet att utvidga 30-sträcken på väg 534 genom Åbytorp. Dessutom innebar det då fattade beslutet att 30 kilometer i timmen skulle gälla hela dygnet.

Förskoleavdelning

Redan i dag är det 30 som gäller förbi skolan i Åbytorp under vardagar kl 7–17. Tanken med utvidgningen av 30-sträckan österut var att täcka in Rosinas väg där kommunen nyligen öppnat en förskoleavdelning.

– Då länsvägen går rakt igenom Åbytorp som har lite av centrumkaraktär ansåg vi att en permanent 30-sträcka var att föredra. Dessutom har det varit ett önskemål från både företagare och boende, förklarar miljö- och byggnämndens ordförande Carl-Gustav Thunström (S).

Inte tillräckligt

Men Trafikverket som är väghållare för den statliga väg 534 ansåg inte att underlaget för en sänkning av hastigheten var tillräcklig.

Verket överklagade därför Kumla kommuns beslut om lokal trafikföreskrift för den aktuella vägsträckan till länsstyrelsen. Verket ansåg att det saknades underlag som trafikmängds- och hastighetsmätningar för beslutet.

Därför anser Trafikverket att de tidigare fartgränserna på 50 kilometer i timmen samt den tidsbegränsade 30-sträckan förbi skolan ska gälla till dess att en analys enligt projektet ”Rätt fart i staden” har genomförts.

Inför risken att fartsänkningen skulle kunna bli föremål för en rättslig långbänk, blev den en snabb-inlagd punkt på tisdagens nämndmöte.

Återkallade beslutet

Där beslutade nämnden att återkalla det redan fattade beslutet att sänka farten till 30 genom Åbytorp.

Snarats möjligt ska en trafikmätning göras för att få fram ett hållbart underlag för en fartsänkning.

– Jag hoppas att vi ska kunna ta ett nytt beslut vid nämndens möte den 28 maj. Vi har full eninghet om fartsänkningen, som även stöttas av oppositionen, säger Thunström.

Annons