Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tragiskt när dålig narkotikapolitik skördar 600 liv om året

Svar

I en debattartikel i NA 28 februari skriver LG Persson om hur han anser att Vänsterpartiets förslag om att avkriminalisera användandet av narkotika är tragiskt och okunnigt. Vi ser ingen mening med att desperat klamra oss fast vid en misslyckad narkotikapolitik. Om det är något som är djupt tragiskt så är det att 600 människor årligen ska behöva dö i Sverige till följd av narkotikamissbruk. Det vore ignorant och okunnigt av oss att inte lyssna när den samlade forskningen och polisen allt mer förespråkar vård och sociala insatser istället för straff.

Vi skulle kunna använda resurserna som polisen lägger på ett mycket smartare och mer effektivt sätt.

Polisen menar själva att de oerhörda resurser som läggs på att lagföra personer för ringa narkotikabrott inte har önskad effekt. Enorma resurser läggs på spaningsbrott som resulterar i provtagning och eventuellt böter. Visst finns möjligheten att vid dessa tillfällen fånga upp en ungdom ”på glid”, men denna möjlighet finns även efter en avkriminalisering. Vi skulle kunna använda resurserna som polisen lägger på ett mycket smartare och mer effektivt sätt. Vi skulle kunna lägga större fokus på att stötta, hjälpa och vårda missbrukare istället för att, i första hand lagföra dem. Polisen skulle ha mer resurser till att stoppa kriminella ligor istället för att drogtesta och skriva böter för ringa narkotikabrott.

Vi tror att det finns bättre sätt att fånga upp och hjälpa de ungdomar som LG Persson refererar till utan att kriminalisera dem.

LG Persson presenterar i sin debattartikel flera argument som att narkotika sprids av etablerade missbrukare och att de flesta som använder narkotika inte är i behov av vård. Vi ser ingen motsättning i att avkriminalisera bruket och samtidigt ta ovan nämnda problematik i beaktande. Innehav och försäljning av narkotika skulle fortfarande vara olagligt, så där finns ingen motsättning. Vi är också tveksamma till nyttan av att kriminalisera någon som enligt LG Persson inte är i behov av vård. Sedan konsumtionsförbudet infördes 1988 så har dödssiffran stigit. Vi tror att det finns bättre sätt att fånga upp och hjälpa de ungdomar som LG Persson refererar till utan att kriminalisera dem.

Portugal avkriminaliserade användandet av narkotika 2001 i kombination med satsningar på behandling och bättre samordning inom vården. Detta har bidragit till att färre människor hamnat i beroende och antalet dödsfall har minskat. Även vårt grannland Norge har gjort samma sak med goda resultat. Vi tycker det är dags att även Sverige ser över den misslyckade narkotikapolitiken och börjar lyssna till vad som faktiskt fungerar.

Martha Wicklund

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel