Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träning och övning när larmet inte går

Fysträning, övningar och kontroll av all utrustning. Brandmännen Björn Sääw, Per-Håkan Nykvist, Pelle Hallkvist, Peter Eriksson och Johan Kilander berättar vad de har för sig en vanlig dag. När larmet inte går.

Annons

Brandmansteamet som jobbar på Byrsta brandstation i dag har haft det körigt under de senaste arbetspassen.

– Vi har åkt på ett flertal bränder, bland annat på magasinsbranden i Askersund och på branden i Hallsberg, säger Björn Sääw.

I dag är det lite lugnare på brandstationen. Dagen har inletts med ett möte.

– Om det har varit ett larm dagen innan går man igenom om något behöver lagas eller återställas, säger Peter Eriksson.

Ansvarsområden

All utrustning kontrolleras och varje brandman har ett ansvarsområde, allt från rökdykningsutrustningen till att kontrollera brandslangarna.

Per-Håkan Nykvist ansvarar för rökdykningsutrustningen och fyller bland annat luft i andningsapparaterna.

– Normalt räcker luften i cirka 35–40 minuter beroende på hur ansträngd man är och hur stora lungor man har, säger Per-Håkan Nykvist.

När larmet inte går ägnas eftermiddagarna åt fysträning och olika övningar. I dag ska Johan Kilander och Peter Eriksson öva på att klippa upp bilar. De tar på sig full brandmansmundering. Totalt väger utrustningen runt 25 kilo.

Vid gräs- och skogsbränder har de lättare overaller med sig, det blir för jobbigt att springa runt i skogen annars, berättar de och hoppar in i en av brandbilarna. De kör till gårdsplanen bakom brandstationen, där fyra skrotbilar finns uppställda. Klippverktygen som används vid bilolyckor plockas fram och Peter berättar att det är viktigt att slangarna som kopplas till verktygen kontrolleras regelbundet.

Laserstråle

– Om det går hål på slangarna blir det som en laserstråle som kan skära rakt igenom armen.

– Vid olyckor klipper vi oftast av taket runt om och lyfter bort det för att underlätta för ambulanspersonalen, säger Johan.

Det tar Peter några sekunder att klippa sönder en av stommarna i bilen. Klippverktygen fungerar som de ska och killarna åker tillbaka in. Fysträning väntar, det är en viktig del i arbetet att hålla den fysiska konditionen på topp, menar Björn.

Även om teamet tycker att de har ett spännande arbete finns det jobbiga delar med yrket.

– Att plocka ut lemlästade människor vid trafikolyckor eller rester av människor som blivit innebrända är inget man vill vara med om, säger Per-Håkan.

Samtidigt är tjusningen med yrket att aldrig veta vad som väntar dem när larmet går.

– Det är det som är fascinationen, säger Björn och får medhåll av de andra.

Byrsta brandstation

2005 slogs brandkårerna i Hallsberg och Kumla samman och placerades i ett nytt stationshus i Byrstarondellen mellan orterna.

Vid brandstationen i Byrsta finns förutom brandkår även ambulans.

Byrsta brandstation ingår i Nerikes Brandkår som är ett kommunalförbund där Örebro, Kumla, Hallsberg, Lekeberg, Laxå, Askersund. Nora och Lindesberg samverkar om gemensam räddningstjänst.

Vid Byrstastationen samarbetar Nerikes brandkår även med Sydnärkes utbildningsförbund runt utbildning inom räddning, miljö och säkerhet. Utbildningen kallas för Räddningsprofil och ingår i omvårdnadsprogrammet.

Annons