Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träning på bred front

Familjegympa, trupp, box, aerobics, afrikansk dans, core och step up är några av de träningsformer som Askersunds Gymnastikförening har på programmet.

Gymnastikföreningen är en livaktig, och ganska välmående förening och som fyller veckorna med verksamhet i Sjöängshallen. Totalt har föreningen drygt 300 medlemmar, som alla är aktiva.

– Det är det unika med vår förening, att alla som löser medlemskort också är träningsaktiva i någon form, berättar Ulrika Lundfeldt, föreningens ordförande.

Ulrika har funnits med i föreningen sedan 1991, och var under många år truppgymnastikledare för ungdomar. De senaste åren har hon fungerat som föreningens ordförande. Hon är också en av de ledande frontfigurerna när föreningen håller simundervisning i Hagabadet på somrarna.

Alla åldrar finns med

Föreningen har bara till en liten del tävlingsverksamhet och då inom truppgymnastik med breddinriktning.

– Vårt huvudsakliga mål i handlingsplanen är inte tävlande utan att så många som möjligt i Askersund ska beredas tillfälle att röra på sig för att må bra.

Åldersmässigt har föreningen medlemmar över nästan hela ålderskalan, från tre år upp över 70 år.

– Många är imponerade över att vi har sådan bredd och många olika träningsformer på programmet, säger Ulrika.

Det enda negativa är svårigheten att värva ledare. De flesta ska ju sköta ett fyrtiotimmarsjobb först, och sedan ha tid att tillbringa någon eller några kvällstimmar i Sjöängshallen.

– Vi saknar fortfarande ledare till ”push”, en träningsform där man lyfter stänger, förklarar Ulrika.

Något stort i stan

När NA besöker hallen en torsdagskväll blir det tydligt att för-eningen står för något stort i stan.

Hallen är avdelad med en vägg och på bägge sidor är rörelseträningarna i gång med fulltaliga grupper. Deltagarna ser ut att helt enkelt ha ”skitkul”, även om det säkert värker i några leder hos de idoga askersundare som förstår det här med att man faktiskt mår bra av att röra på sig.