Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transportprogrammet flyttas ”hem” till Alléskolan

Från i höst kommer Alléskolan att ”ta hem” transportprogrammet. I dag köper man utbildningen av Trafikcentrum i Kvarntorp.

Det finns flera skäl till att man flyttar utbildningen till Hallsberg och driver den i egen regi.

– Det är svårt att ta ansvar för eleverna när de är i Kvarntorp, och det är viktigt att komma närmare företagen i Hallsberg och andra orter i Sydnärke. Då känns det bakvänt att inte ha utbildningen här på skolan, säger Eddie Strömberg, rektor för transportprogrammet.

Populär utbildning

– Det är en populär utbildning. Många vill köra lastbil, och det finns ett stort behov av förare också, fortsätter han.

Den grundläggande körutbildningen ska hållas i direkt anslutning till Alléskolan. Om man ska köpa in egna bilar eller leasa är ännu inte helt klart.

När eleverna har lärt sig grunderna ska en stor del av den fortsatta utbildningen ske som praktik vid olika företag.

– Vi har ett nära samarbete med många företag i området. Det är möjligt att vi kan få tillgång till lediga fordon för utbildning, säger Eddie Strömberg.

I skolan förs just nu diskussioner med ett stort antal åkerier och andra företag inom transportsektorn runt om i Sydnärke.

– Det är viktigt att vi ta hänsyn till företagens behov, säger Eddie Strömberg.

Slipper byta lärare

Även de elever som redan har börjat sin utbildning vid Trafikcentrum kommer att få flytta över till Alléskolan.

De slipper dock byta lärare. Alléskolan har rekryterat tre personer som i dag finns vid Trafikcentrum. Man kommer också att låna in personal från företag för att delta i undervisningen.

– Det ger en trygghet och borgar för bra kvalitet, säger Eddie Strömberg.

För ett år sedan tog man på motsvarande sätt hem utbildningen av maskinförare från Kvarntorp. Den bedrivs numera i Åsbro.