Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranströmer blev kidnappad på Facebook

Annons

Vem vill inte bli vän med en Nobelpristagare?

I samma stund som Tomas Tranströmer fick priset gick hundratals personer in på Facebook och ville bli vän med poeten. Många var författare och journalister, andra förmodligen hängivna beundrare.

Men så i måndags gick Tomas Tranströmers fru ut i medierna och berättade att det inte var hennes hyllade man som skapat Facebookprofilen. Tranströmers identitet hade helt enkelt blivit kidnappad.

Poetens närvaro i de sociala mediernas mäktigaste domän var ett verk av den italienske journalisten Tommaso Debenedetti.

I onsdagens Dagens Nyheter trädde han fram och erkände att han skapat Tranströmers Facebookprofil – och inte bara det. Tommaso Debenedetti berättade att han tidigare gjort falska sidor där han utgett sig för att vara Mario Vargas Llosa och Henning Mankell.

När Dagens Nyheter frågade Tommaso Debenedetti varför han ägnade sig åt den här leken med identiteter svarade han:

”Det är ett sätt att visa hur lätt det är att stjäla människors identitet på Facebook. Den som sitter bakom tangentbordet kan vara vem som helst. Det var inte förrän jag själv skrev på sidan att den var falsk som den plockades bort. Innan dess reagerade ingen. Det här är ett allvarligt problem på internet. Det finns ingen kontroll.”

Han har naturligtvis rätt. Det här gäller ju inte bara Fejkbook, förlåt Facebook, utan stora delar av nätet. De falska identiteterna är som försåtsmineringar som kan utlösas när vi minst anar det. Poet eller skojare? Vän eller fiende? Vi kan aldrig vara helt säkra.

Nu läser jag att Säpo vill ansluta till skaran som uppträder bakom fejkade identiteter. Infiltration av diskussionsgrupper är en möjlighet som diskuteras, enligt Säpochefen.

Det här är förståeligt. Men om nu Säpo börjar patrullera den virtuella världen förklädda till hatiska extremister – vad händer med yttrande-friheten och rättssäkerheten?

Törs vi i framtiden över huvud taget säga vårt hjärtas mening på nätet?

Mer läsning

Annons