Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre år senare – nu är Kling tillbaka

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Han simmade EM-final så sent som 2013.Sedan dess – ingenting.Nu är Jonathan Kling tillbaka i simbassängen – och siktet är inställt mot toppen.

2013 var Örebrosimmaren Jonathan Klings mest framgångsrika år i karriären. 23-åringen – då 20 år – tog tre guld på JSM och simmade EM-final med Sverige i lagkapp på seniornivå.

Karriären hade haft en raketartad utveckling så långt – men sen kom problemen.

Skador på axlarna höll honom borta från simningen, och tärde hårt mentalt på den unge simmaren.

– Jag har aldrig gett upp tanken på att simma, men när jag gick på den där niten med axlarna efter att det gått så bra, då blev jag så sur och arg. Det kändes orättvist alltihop, och jag tröttnade på att träna. Jag gjorde inte så mycket alls faktiskt, utan var mest grinig, säger Jonathan Kling om den tuffa tiden efter skadan.

I samband med att motivationen tröt efter axelskadorna flyttade Kling till Budapest i Ungern – simnationen med vattenpolo som nationalsport – för studier för att bli fysioterapeut, där han nu är halvvägs genom en fyrårig utbildning.

En utbildning som gett honom bättre inblick i hans egen skada, och framför allt hur den påverkade honom mentalt.

– Det är kul, och det ger väldigt mycket. Vi lär oss hur skador påverkar kroppen, både fysiskt och psykiskt. I efterhand har jag kunnat förstå hur allt påverkade mig på ett annat sätt. Jag tyckte alldeles för synd om mig själv, säger Kling.

Studierna har också varit en stor del i att han inte kunnat tävla de senaste åren.

– Jag hinner knappt träna. Det blir ett eller två simpass i veckan, mer om jag hinner, sen resten fys. Det är en väldigt tuff utbildning som hittills mest har varit på ungerska, så då ska man lära sig språket också. Framöver blir det lite mer på engelska, men vi ska ut på praktik på mottagningar och då är det ju ungerska som gäller. Vissa dagar sitter vi elva-tolv timmar i skolan. De daltar inte med oss direkt.

Trots att han inte tränar lika mycket som tidigare har kroppen svarat bra på det nuvarande upplägget.

– Jag kör mycket styrka, teknik och rörlighetsträning. Det blir mycket kompletterande träning kring själva simningen. Men det gör också att jag inte tröttnar på något. Jag är ganska otålig så jag gör lätt det annars. Det passar mig bra det här.

Nu, år 2016, är Jonathan Kling alltså redo för comeback. Kroppen är återställd efter skadorna och motivationen är tillbaka.

I påskas – hans första tävling sedan EM-finalen – lyckades han kvala in till SM som avgörs under SM-veckan i Norrköping kommande vecka. Som att det inte var nog slog han dessutom personbästa i fjärilsim och var precis över sitt personbästa i frisim.

På SM ställer han upp just i paradgrenarna, 50 meter fri- och fjärilsim, men också i ryggsim – bara av farten.

– Ryggsimmet är mest för kul. När man ändå är där så kan man lika gärna simma. Det ska bli väldigt, väldigt roligt. Jag är ju ändå på tider från då jag var som bäst, och det visar ju att träningen ger något, fast jag inte simmar så mycket.

SM simmas utomhus, och när NA träffar Kling är det just det som han förbereder sig på – i den lilla poolen på Varbergabadet.

– Jag vill inte stå på SM och att det går dåligt. Jag är en alldeles för dålig förlorare för det. Samtidigt var det länge sen jag tävlade på riktigt och huvudfokus är ändå att ha kul. Vi får se hur det går. Jag kan ju bara styra mig själv och siktar först och främst på att ta mig till final, sen är det bara att köra.

Kling mäter 198 centimeter, har smala ben och axlar breda som en ladugårdsdörr.

En klassisk simmarkropp. De fysiska förutsättningarna för att vara en toppsimmare finns onekligen där, men Kling lyfter något annat som sin främsta egenskap.

– Jag är väldigt envis och tävlingsinriktad, säger inte nej till en utmaning. Jag tävlar varje chans jag får, oavsett om det är mot mig själv i roddmaskinen eller mot andra i simbassängen, säger Kling och lyfter samtidigt hans nära samarbete med tränaren Joakim Wiking, trots att de befinner sig på var sin sida av Europa. Wiking i Örebro, och Kling i Budapest.

– Jag började träna med ”Jocke” 2013 och det var då jag fick mitt genombrott. Han är väldigt viktig och vi har kontakt även när jag är nere i Ungern.

Wiking – som står bredvid bassängen med ett tidtagarur i högsta hugg – anser att det inte finns några gränser alls för Jonathan Kling. Och ser fram emot att se honom på SM-veckan.

– Han är en väldig talang. Han har allt som behövs för att bli bra, och om han bara vill det tvivlar jag inte på att han kan nå hur långt som helst. Det gäller bara att få ur det där sista ur honom. Det märks att han vill tillbaka, att han är motiverad. Han kommer att bli farlig på SM. Hans tider i påskas var bland de bästa i Sverige i år, säger Wiking.

Från JSM-guld till EM-bassänger till poolen vid Varbergabadet. Det har onekligen varit höga toppar och djupa dalar i Klings korta karriär.

Men nu verkar den målinriktade örebroaren återigen vara redo att sikta mot toppen. Med start på SM-veckan i Norrköping.

– Det är det som driver en. Jag vill tillbaka dit upp. Och jag vill ha adrenalinkicken man får inför en tävling, säger Kling.