Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre av fyra tycker inte att alkohol är viktigt på jobbets julbord

Just nu är det högsäsong för julbord och julfester på många arbetsplatser. På många serveras det alkohol, och på vissa håll kommer det att gå överstyr. Vi på IQ har gjort en Sifoundersökning som visar att tre av fyra svenskar inte tycker att det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. Samtidigt svarar över hälften att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol på julbord med jobbet. Närmare var tionde har till och med undvikit jobbets julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket alkohol.

Vilka andra företeelser skulle vi acceptera om det exkluderade var tionde medarbetare?

De allra flesta tycker alltså inte att det är särskilt viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. Ändå är det fortfarande vanligt. Att så många som en av tio undviker julbord med jobbet är en signal om att alkoholen riskerar att förstöra julfesten. Vilka andra företeelser skulle vi acceptera om det exkluderade var tionde medarbetare?

Jag uppmanar fler arbetsgivare att fundera över alkoholens roll i samband med julbord och julfester, om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare. Här kommer därför tre tips:

Var restriktiv. Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.

Inkludera alla. Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många bra alkoholfria drycker.

Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.

Karin Hagman

vd, IQ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel