Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av hundra svettas sjukligt

Svettningarna styr Linas liv. Nu vill hon berätta för andra om den dolda sjukdomen hyperhidros. I går startade en landsomfattande kampanj på Stadsbiblioteket i Örebro.

Annons
På fredagen startade en kampanj om sjukdomen hyperhidros på Stadsbiblioteket. Marja Sandin-Wester är Patientföreningens talesperson. Läkarna Nauzad Ghafor och Torbjörn Boman behandlar patienter med hyperhidros.

Lina ville inte cykla med kompisarna till skolan. Hon undvek att bära ljusa kläder. Hon begränsade tillvaron och planerade allt hon skulle göra väl.

Blev hon stressad och ansträngd började hon svettas. Det droppade från ryggen och pärlade sig på överläppen. Inget kunde vara värre.

– Det gick inte en dag, inte en minut, utan att jag tänkte på det. Jag tyckte att jag svettades mest i världen.

16-åriga Lina heter egentligen något annat. Hon bor i Örebro län men vill inte träda fram med sin identitet i tidningen. Hennes svettproblem präglar stora delar av hennes liv. Hon tycker att det är skamfyllt.

– Det är inget man pratar om. Man ska inte svettas. Man ska vara som alla andra, säger hon.

Redan som barn var Lina ofta varm. I 12-årsåldern märkte hon att hon svettades mer än sina vänner. Det var inte bara när hon idrottade utan även när hon cyklade, gick och blev stressad.

I puberteten blev det ännu värre. Vanliga medel mot svettningar, som speciella deodoranter, hjälpte inte. Hon kunde bara ha ”trygga” kläder, sådana som det inte syntes att hon svettades i.

Inte förrän en släkting berättade om hyperhidros – en sjuklig överproduktion av svett – förstod hon att hon inte var ensam om sina problem.

Hon sökte hjälp på vårdcentralen och går nu i terapi för att kunna hantera när svettningarna kommer. Hon överväger också behandling.

– Det hjälpte mig mycket att få veta att det finns fler som jag och att det finns hjälp att få.

Lina är delaktig i en landsomfattande kampanj som Patientföreningen driver för att upplysa om hyperhidros. Kampanjen ”Torra fakta” inleddes i går med en utställning på Stadsbiblioteket i Örebro. Syftet är att visa att det finns behandling, menar ordförande och föreningens talesperson Marja Sandin-Wester.

– Det är viktigt att den här hudsjukdomen kommer ut ur garderoben.

Kampanjen har föregåtts av en fototävling på Facebook om bästa bild på situationer där svettattacker är extra jobbiga. Bilderna, som föreställer pussar, fingrar som knappar på en Iphone, ett dansgolv, ansiktssmink med mera, ingår i utställningen.

Marja Sandin-Wester har arbetat i skolan i över 40 år. Hon menar att hyperhidros i vissa fall kan vara förklaringen till att barn får dåliga resultat på prov, inte vill vara med på idrotten och beter sig avvikande.

Knappt tre procent av befolkningen har sjukdomen. En elev i varje klass kan vara drabbad.

– Jag skulle vilja att man blir medveten om de här problemen och hjälper de drabbade eleverna till en bra ungdomstid, säger Marja Sandin-Wester.

Annons