Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre kommunalråd eller ett och ett halvt?

Tre kommunalråd eller ett och ett halvt? Debattvågorna gick höga på måndagens kommunfullmäktige då ledamöterna propagerade för sina egna förslag till ny politisk organisation.

Annons

En halv miljon ska sparas på det politiska arbetet i kommunen från och med kommande mandatperiod. Majoriteten i kommunstyrelsen (S+C) har enats om att tre och ett halvt kommunalråd ska bli tre, vilket tillsammans med andra åtgärder innebär en besparing på 400 000 kronor.

Oppositionen vill minska

Oppositionspartierna (M+FP+KD+V) har gått ihop om ett gemensamt förslag som innebär att antalet anställda kommunalråd blir ett och ett halvt, vilket enligt deras beräkningar skulle göra att man lever upp till sparkravet.

I måndags skulle fullmäktige fatta beslut i frågan, och det föregicks av en hätsk debatt.

– Ett och ett halvt kommunalråd räcker för en så liten kommun som Askersund, och resterande ska arvoderas efter insats. Det är onödigt att betala politiker som inte är närvarande, utan med det här arvoderas man när man är på plats. Det blir billigare för kommunen för då utgår inte semesterersättning eller pensioner. Det blir kanske också mer engagemang från politikernas sida, sa oppositionsrådet Calill Ohlson (M), i det inledande anförandet.

Blev inte dyrare

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, svarade med att ge en liten historiebeskrivning. När han i slutet på 1990-talet var ordförande i barn- och utbildningsnämnden, då kommunen hade ett system med arvodering, tyckte han och hans motsvarighet för socialnämnden att det var omständligt att räkna timmar för sitt arvode, och att man bättre kunde använda de resurserna.

Dessa två ordförandeposter omvandlades till 40-procentstjänster, och det kostade inte mer än vad arvoderingen gjorde, hävdade han. Att inte betala ut semesterersättning och pensioner skulle innebära att det blir mindre attraktivt för unga att ta politiska uppdrag.

– Då kan man fundera på vilka som ska ta de här uppdragen som är lite tyngre. Är det förbehållet dem som inte behöver någon semester eller behöver tjäna in någon pension, alltså de som redan är pensionärer?

Läs mer i onsdagens Nerikes Allehanda.

Annons