Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre syskon – tre partier

Syskonen Jennika Landin, Björn Folkeson och Katarina Folkeson har valt tre olika politiska vägar.– Vi är väldigt överens i vår kritik mot allianspartierna, säger Jennika.

Långt innan gemene man sopsorterade och köpte ekologisk mjölk var det självklart för syskonen Folkeson Landin. Pappa Per Folkeson är aktiv miljöpartist vilket gjort att omsorgen om miljön varit en naturlig del i uppväxten.

Att alla människor är lika mycket värda och att alla ska ta ett solidariskt ansvar har syskonen lärt sig av mamma Britta Landin som är präst.

– Våra föräldrar har inspirerat oss väldigt mycket, konstaterar Katarina.

Hon berättar att mamma Britta alltid varit en stark, kvinnlig förebild som trotsat kvinnoprästmotståndarna och i dag är kyrkoherde i Nora bergslagsförsamling.

– Jag har fått med mig feminismen från mamma, säger Katarina.

– I efterhand kan jag tänka på att det var farfar som lagade maten och farmor som jobbade mycket. När jag möter äldre inom mitt arbetet i hemtjänsten i dag är den uppdelningen otänkbar för många, säger Björn.

Genom resor under uppväxten har syskonen sett olika sätt att leva och fått nya perspektiv på världen.

– Vi har lärt oss att alla inte har det lika bra som vi, säger Katarina.

Resorna har även gett insikt om att olika människor ser på världen och vad som är ett bra liv på olika sätt.

– Vår sanning är inte allas sanning, konstaterar Jennika.

Inför valet 2014 arbetar alla tre för sina lokala partier och står med på vallistorna. Jennika är anställd av Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund – SSU–Örebro län, Björn syns på Vänsterpartiets valaffischer i Nora och Katarina är anställd av Miljöpartiet i Örebro.

– I en liten stad har man otroliga möjligheter att vara politiker. Alla partier vill ha nya medlemmar, särskilt unga, säger Jennika.

Samtidigt är det slitsamt att vara politiskt aktiv på en liten ort där kommuninvånarna och kommunpolitikerna lever nära varandra.

– Man får ta väldigt mycket skit, man får stå till svars för allt, säger Katarina.

– Det finns även mycket fördomar mot politiker. Men jag känner inte alls igen mig i den bilden, säger Jennika.

Syskonen berättar att det kan vara tröttsamt att diskutera en enskild sakfråga med väljarna nu inför valet.

– Vi vill ju prata om de stora frågorna, vilket samhälle som vi vill leva i. Det viktigaste är inte att vinna valet och få makt i fyra år, säger Katarina.

Skapar era politiska åsikter konflikter mellan er?

– Nej, vi vet att vi tycker olika, säger Jennika.

– Vi brukar diskutera hur vi är ett bättre alternativ än alliansen, konstaterar Björn.