Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Triller

Ni som sett någon av Fröken Julie-föreställningarna vid Karlslunds herrgård har säkert noterat den duktiga violinisten Sheshti Johansson, bördig från Stora Mellösa. Med mjuka tonslingor knöt hon samman pjäsens olika delar. Nu är hon cd-aktuell med gruppen Trillers andra cd , Ryttaren, en värdig fortsättning på den lovande debuten med ”Gryning” härom året.

Sheshti gör en helgjuten insats. Hennes fiolspel är bländande, men hon får ursäkta. Det unika med Triller är Pontus Estlings klarinettspel. ”Gruppen borde få hedersdiplom för återupprättandet av klarinetten som folkmusikinstrument”, skrev jag om debut-cd:n för ett par år sedan, och nu förs traditionen vidare och förädlas ytterligare. Pontus använder sitt instruments hela klangfärg och visar en bredd i spelet som är imponerande; stundom mjukt lyriskt, stundom briljant pärlande som en vårbäck.

Repertoaren har också kompletterats med ett par vallåtar efter Eric Nilsson, Mattmar, den förste spelmannen som fick Zornmärket i guld (1933). Pontus tolkar dem fint, med stark personlig artikulation.

Ett par Närkelåtar finns också med. Två polskor efter Einar Olsson, Lillkyrka, har vävts samman i ett av plattans svängigaste spår, där fiolen och klarinetten slingrar sig om varandra och turas om i diskanten och stämspelet. Så skapas hela tiden olika klangfärger och nya möjligheter. Just detta tar gruppen konsekvent väl vara på plattan genom.

Erik Ronström, gitarr och Jens Linell, slagverk, har en mer tillbakahållen roll. De ger rätta drivet och kompletterar utmärkt men borde kanske släppas fram lite mer framöver. I så fall skapas ännu fler möjligheter.

Två av kompositionerna är av Sheshtis egen hand, den mjukt lyriska ”Mandas vals” och en finstämd brudmarsch, båda tillägnade en nära väns bröllop och framförda på just Karlslunds herrgård. Fina låtar båda två, men min särskilda favorit är ändå Pontus helvilda ”Artuur!”, skriven under en Ukrainaturné med tydliga östeuropeiska influenser. Grymt kul!