Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trinity

Annons

JAZZ. Andra albumet av och med den Stockholmsbaserade trion innehåller både standards och egna kompositioner. Trinity bildades 2003 och består av Karl Olandersson, trumpet, Andreas Hellkvist, hammondorgel, och Ali Djeridi, trummor. Den förstnämnde syns och hörs i snart sagt varje ensemble av rang i Jazzsverige just nu. Olanderssons trumpet förgyller exempelvis regelbundet konserter med såväl Stockholm Jazz Orchestra och Stora Stygga som Patrik Boman 7P Machine med flera. Dessutom är han flitigt engagerad som solist i andra konstellationer.

Att han är eftertraktad är naturligt. Hans orädda improvisationsstil, kombinerad med teknisk briljans och en förmåga att variera trumpetklangen från fläskigt bluessound till luftigt balladväs gör honom till en av de mest spännande unga trumpetarna i Sverige i dag. Stilen är en kombination av Clifford Brown och en ung Freddie Hubbard.

Olandersson backas upp av orgelmaskinen Andreas Hellkvist som kör walking bass med fötterna, slängiga ackord med vänster hand och sköna hammondsolon med högern – samtidigt.

Bakom trummorna sitter erfarne Ale Djeridi, som för övrigt får ta på sig äran att vara initiativtagare till att trion bildades från början. Han har 25 års erfarenhet från svenska jazzscenen, bland annat med Nisse Sandström Krister Andersson, Maffy Falay och Bernt Rosengren.

Allra bäst är det när de tar sig an Sonny Stitts hardbop-låt ”The eternal triangle”. Men varför vill man ha med ”Novelty accordion” av Erik Frank på skivan? I mitt tycke en vämjelig cirkuslåt som fastnar likt tuggummi i håret när man hört den.

Officiell releasekonsert har bandet på Teater Lederman i Stockholm näste fredag. Karl Olandersson kan man dock höra redan på onsdag (16/11) på närmare håll, då han medverkar i Anna Sise kvartett som gästar Karlskoga jazzklubb.

Annons