Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tromber växer ur åskmoln

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Man har under de senaste veckorna kunnat läsa om att USA har drabbats av många oväder med stormar, tromber och tornados.

Tromber är jättelika virvlar som växer ut ur åskmoln och går ner mot marken. Dessa kan egentligen bildas var som helst i världen bara förutsättningarna är de rätta. Det är när varm och fuktig luft blandas med kall och torr luft. Men de allra vanligaste tromberna är just de som bildas över USA. Här kallas de allra kraftigaste tromberna för "tornados".

Tornadobältet

Tornadobältet i USA går genom staterna Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska och Iowa. Under våren kan den varma och fuktiga tropikluften över Mexikanska golfen strömma upp över prärielandet. Samtidigt kan den kalluft som finns i norr strömma ned från nordväst och blåsa över Klippiga bergen, och sedan in över den varma fuktiga tropikluften. Det är då den temperaturskillnad som bildas mellan luften över marken och luften i höjden som kan skapa dessa oväder med både stormar och tornados.

Varierar flera kilometer

Diametern på en tromb kan variera mellan bara några tiotal meter och flera kilometer. De flesta tromberna i USA har en diameter mellan 100 och 600 meter. Tromber kan också bildas i Sverige under sommaren i samband med åskväder. De är inte alls lika kraftiga som i USA men vissa av dem kan riva upp långa gator med fällda träd i skogen.