Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur en tromb uppstår är ingen lättbesvarad fråga. Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 1000 m och vindhastigheten kan nå upp i 100 m/s i USA. Våra tromber är än så länge blygsamma.

Början av augusti är ofta trombernas tid. Mycket varm och ibland också fuktig luft finns då över landet. I vissa väderlägen bildas lokala åskskurar frampå dagen och om dessa åskskurar blir extra kraftiga kan en tromb bildas under molnbasen. Det är en kraftig virvelvind, som utbreder sig från molnet ner mot marken. Hur den uppstår är ingen lättbesvarad fråga.

Våra tromber är blygsammaTromben lämnar ofta spår i naturen. Träden fälls i olika riktningar in mot trombens centrum, till skillnad från en vanlig storm, där alla träd fälls i samma riktning. Kraftiga tromber kan slita av hustak och lyfta bilar. Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 1000 m och vindhastigheten kan nå upp i 100 m/s (bara i USA). Det är ungefär tre gånger orkanstyrkan. I USA är tromberna, som där kallas Tornados, mycket fruktade. De följer med åskmolnet och har oftast en hastighet mellan 15 och 30 km/tim. Virvelns livslängd varierar från sekunder till flera timmar, men vanligast är runt 5 min. USA har nära 1000 tornados om året och trots att varningar utfärdas dör många människor. Våra tromber är än så länge bara blygsamma virvlar jämfört med tornados, men vårt klimat tenderar ju att bli allt varmare tack vare växthuseffekten och då kan kanske också våra tromber bli intensiva och fruktade virvlar i lufthavet.