Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tropiska cykloner är på ingång i Australien

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

De tropiska cykloner som drar in över Australien. Denna virvel är helt symmetrisk och har ett öga i mitten där luft sjunker ner. Cyklonerna kan röra sig åt vilket håll som helst, göra skarpa svängar och till och med spiraler.

Nu börjar orkansäsongen i Australien. Men vad är skillnaden mellan orkanerna där och de som kan drabba oss här på mellanbredderna? De tropiska cykloner som drar in över Australien bildas över hav när luften är fuktig och varm, och havsvattentemperaturen är minst 27 grader. Denna virvel är helt symmetrisk och har ett öga i mitten där luft sjunker ner. De är varma vädersystem, viket betyder att de är varmare än den omgivande luften. De tropiska cyklonerna kan röra sig åt vilket håll som helst, göra skarpa svängar och till och med spiraler.

Tillräckligt med energi ger cyklonen fortsatt livSå länge orkanerna håller sig ute över hav där de kan få ny energi fortlever de, men så fort de kommer in över land och den regnavkylande marken försvagas de. De kan också försvagas när de kommer in i alltför kallt vatten och omvandlas då till vanliga lågtryck. En tropisk cyklon kan fortleva i en till två veckor bara den får tillräckligt mycket energi. De lågtryck som kommer in över oss får sin energi från temperaturskillnader mellan varma och kalla luftmassor. Dessa är inte heller symmetriska utan har typiska varm- och kallfronter med tillhörande moln och regn knutna till sig. Mellanbreddscyklonerna är kalla vädersystem, det vill säga kallare än omgivande luft. Dessa lågtryck är också mer kortlivade och har en livstid på tre till fyra dygn.