Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots fiaskot för M: "Vi har en bättre miljöpolitik än MP"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Moderaterna fick bara 13,4 procent i EU-valet. Ännu sämre gick det i Örebro, 10,4 procent.

– Det är klart att jag är besviken. Det är inte alls vad vi hade förväntat oss eller trott. Men det är väljarna som bestämmer, säger Lotta Olsson (M) efter den första valundersökningen som presenterades klockan 21 på söndagskvällen.

Hon hade hoppats på ett klart högre resultat.

– Jag känner inte igen stämningarna i Örebro om man jämför med det här. Men vi vet ju inte hur människor röstar, man känner bara det positiva eller negativa. Och jag tycker det har känts väldigt positivt inför, vi har knackat väldigt mycket dörrar och träffat mycket folk.

Lotta Olsson jämför valrörselsen med 2002 och 2006.

– 2002 kunde man känna hur det skulle gå, men jag tycker det har känts som under 2006 faktiskt. Det är samtidigt spännande att det verkar som att väljarna tänker annorlunda när man röstar i Europa. Piratpartiet tappar sina mandat och FI kommer in.

Moderaterna tappar drygt en tredjedel av röstarna och blir tredje största parti med färre röster än Miljöpartiet på 15,3 procent.

– Jag tycker vi har en bättre miljöpolitik än Miljöpartiet, men har kanske inte miljön som vår huvudfråga. Det kanske är så att människor har värderat en del frågor som viktigare på EU-nivå än på nationell nivå.

Nu väntar ännu hårdare jobb inför höstens val menar Lotta Olsson som var på plats 30 över Moderaternas kanditater till EU-valet.

– Det innebär att vi kommer jobba mer i motvind, vi kommer få jobba hårt för det. VI tror att det kommer gå bra för oss, men att vi får jobba hårt.

Hon ställer sig också frågande till Feministiskt initiativs framgångar.

– Det visar att kvinnofrågor är viktiga. Jag tycker vi har tagit till oss det också. Men jag ser FI som ett vänsterparti och tycker det är skrämmande att man kan tänka sig att rösta på ett parti som inte ens har lagt fram ett budgetförslag.