Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots sjukdom - Försäkringskassan kräver att han ska jobba

Trots flera läkares avrådan till att arbeta vill Försäkringskassan att Peter Holmberg genast ska bli aktiv på arbetsmarknaden.

Peter är utförsäkrad och samtidigt sjukskriven på heltid. Nu får han ingen ersättning.

I 27 år har Peter varit egen företagare med sin åkerifirma. Han kör transporter till Bergen i Norge, ett arbete han trivs mycket bra med och som han nu tvingas låta vara vilande eftersom hans hälsa inte tillåter arbete i kall väderlek.

– Läkarna hävdar bestämt att jag inte ska jobba när det är så kallt. De tror däremot att jag kan komma tillbaka när det blir varmare ute.

– Men det struntar Försäkringskassan högaktningsfullt i, säger Peter.

Opererad mot cancer

Peter har genomgått flera operationer mot lymfkörtelcancer och hans sjukhistoria går så långt tillbaka som till 60-talet. Senaste canceroperationen genomgick han -95 och efter det har följdsjukdomarna avlöst varandra. Sedan i december 2008 har han varit sjukskriven på heltid och i oktober förra året ballongsprängde de hjärtats kranskärl efter en rad försök att medicinerna Peters hjärtproblem. I november samma år började Försäkringskassan kontakta Peter för att få med honom i a-kassan.

– Jag är ju inte arbetslös, jag är sjuk. Jag har hur mycket arbete som helst men jag får inte arbeta eftersom det är för kallt. Men Försäkringskassan vill tvinga med mig i a-kassan.

Läkarna förtvivlade

Istället för att arbeta har Peter tvingats stoppa företagets alla räkningar för att slippa sätta det i konkurs. På gårdsplanen står lastbilen som innebär lön men som nu alltså bara kostar massa pengar.

– Det enda Försäkringskassan verkar bry sig om är paragrafer och alla nya regler. Mina läkare har ju skrivit till dem och förklarat att jag inte kan arbeta, men Försäkringskassan bryr sig inte. Både jag och mina läkare är förtvivlade.

När inkomsterna uteblir är det svårt att klara av alla utgifter och Peter har inte ens pengar till mjölk. Att betala lån är en omöjlighet.

– Jag fick låna 500 kronor av min bror för att kunna handla mat. Försäkringsakassan tyckte att jag kunde gå till socialen.

Peters plan är nu att ta hjälp av en advokat för att överklaga Försäkringskassans beslut. Han kommer att börja arbetsträna så fort det bli varmare ute och vill inget hellre än att börja köra sin lastbil över norska gränsen igen.

– Läkarna är underbara i det här, men de rår inte på Försäkringskassan som bara går efter regler. Trots att de har skrivit och faxat till dem hjälper det inte. Jag förstår inte hur de tror att jag ska kunna börja arbeta när läkarna avråder mig från det på grund av min fysiska ohälsa.