Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots snön - svanarna är här

Två svanar på flykt österut från Hardemo mot Asker.
En lika vacker som efterlängtad syn den här iskalla vintern.
- Det var min dotter Gunilla som såg dem. Jag tycker att det är otroligt att de kan hitta mat när det är så mycket snö, säger Bertil Karlsson till na.se.

Den årliga svanräkningen vid Tysslingen drar igång först på måndag. Men redan under söndagen sågs två svanar i Närke. Svanparet var på väg österut från Hardemo, väster om Kumla, mot Asker.

Helny Olsson från Närkes Ornitologiska förening var själv ute vid Tysslingen i helgen. Hon var där för att ploga och förbereda för svanräkningen. Då syntes inga svanar till.

Egentligen väntas inga stora antal ännu på någon eller ett par veckor.

- Vi har kollat och det finns inga större grupper någonstans. Isen ligger runt hela Sverige och det är till och med vinter i Danmark. Jag tror att svanarna är i havet runt Holland och England, säger Helny.

Förra året kom sångsvanarna till Tysslingen den sista februari.De två Hardemo-svanarna är dock inte de enda siktningarna i länet.

- Det har setts tre stycken ute vid Oset och i Kumla, vet Helny Olsson.

Handlar det om knölsvanar eller sångsvanar?

- Det är det jättesvårt att säga något om, säger Helny.

Förra året kom det tusentals sångsvanar till sjön Tysslingen. Kulmen kom 22 mars då det räknades 3 926 sångsvanar på en och samma dag.