Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots succéloppet – Axel Ekström får inte chansen i världscuppremiären

Han chockade skid-Sverige med andraplatsen i premiären i Bruksvallarna.
Trots det finns inte Garphyttans Axel Ekström i 20-mannatruppen till världscuppremiären i längdskidor i finska Ruka till helgen.

Det var i fredags som Axel Ekström, 21, från Garphyttan slog till med en överraskande andraplats över tio kilometer i fristil i den svenska skidpremiären i Bruksvallarna.

Ekström var bland annat före tjeckiske legendaren och OS- och VM-medaljören Lukas Bauer, samt flera svenska A-landslagsmän som Daniel Richardsson, Jens Burman och Viktor Thorn.

Men någon plats till världscuppremiären i finska Ruka i helgen, med sprint och distanslopp i klassisk stil, finns Ekström inte med i den svenska 20-mannatruppen.

Ekström fick göra världscupdebut i nationell kvot i Östersund i februari 2015, efter dubbla topp sex-placeringar på junior-VM veckan före, och noterade då en 68:e-plats över 15 kilometer fristil. Sedan dess har Garphyttesonen, som för andra året i rad tillhör det svenska utvecklingslandslaget, dock inte fått chansen i fler världscuptävlingar.

Däremot är stjärnorna Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Emil Jönsson, som missade premiärehelgen, nu tillbaka.

– Det är tidigt på säsongen och det viktigaste för oss i helgen är att vi är med och slåss om de främsta platserna, säger förbundskaptenen Rikard Grip i ett pressmeddelande.Efter att ha missat premiären i Bruksvallarna är nu Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Emil Jönsson tillbaka.

Alla tre fanns med i landslagstruppen som Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslaget, presenterade inför världscuppremiären i finska Ruka kommande helg.

– Det ska bli kul att återse etablerade åkare som hade ett trassligt fjolår. Det känns som att vi kommer med ett lag som har ett stärkt självförtroende efter en fin försäsong och som tar med sig mycket positivt från helgens tävlingspremiär i Bruksvallarna. De visade gott gry och fin inställning, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Rutinerade duon Johan Olsson och Daniel Richardsson gör båda comeback i landslaget i Ruka.

– Johan visade vilken bra skidåkare han är i Bruksvallarna där han vann 15 kilometersloppet. Daniel hade en tyngre premiärhelg, men vi vet vilka klassåkare de är båda två och de är därför givna åkare i Ruka. Det känns väldigt roligt att de väljer att komma tillbaka till landslaget i vinter. Laget har nu en bra mix av äldre och yngre åkare som kan sporra varandra, säger Rikard Grip.

Damer

Maja Dahlqvist, Falun/Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamn IF, Anna Haag, AnnaEmil Sportklubb, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.

Herrar

Simon Andersson, Falun/Borlänge SK, Jens Burman, Åsarna IK, Johan Edin, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gällivare Skidallians, Emil Jönsson, AnnaEmil Sportklubb, Johan Olsson, Stockvik SF, Teodor Peterson, IFK Umeå, Carl Quicklund, Östersund SK, Daniel Richardsson, Hudiksvall IF, Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK .