Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots tungt år - ÖSK går med vinst

ÖSK kommer att sluta året med vinst – även utanför planen.– Vår ekonomi är i balans, säger vd Simon Åström.

Knapp två månader återstår av året. Men en avstämning efter den allsvenska avslutningen visar att ÖSK kommer att sluta året på plus. Detta trots ett sportsligt tufft första halvår och en ingångsbudget som var lagd på minus 1,5 miljoner kronor.

– Det känns skönt att vi lagt en stabil grund för att kunna jobba vidare med vår framtidsvision, säger Simon Åström.

Här är de främsta förklaringarna till de muntra tongångarna:

+ Matchintäkterna har ökat. Publiksnittet höjdes med 294 åskådare och slutade på 7 073 åskådare.

– Ett par miljoner kronor bättre än vad vi budgeterat fick vi in där. Och än viktigare är att vi fått upp snittinkomsten per åskådare.

+ Ökade partnerintäkter. Cirka 1,5 miljoner kronor mer än föregående år.

– Näringslivet har ställt upp bra trots att vi hade ett så tungt första halvår. Det känns mycket glädjande.

+ Cupframgången. Finalplatsen mot IFK Göteborg gav cirka 400 000 kronor extra som ingen hade räknat med i förväg.

Totalt hamnar 2015 års intäkter på närmare 51 miljoner kronor mot budgeterade 48.

Utgifterna har samtidigt varit lite högre än förväntat. Cirka 700 000 kronor mer än i budget vilket gör att kostnaderna väntas sluta på drygt 50 miljoner kronor. Personal, hyror och en viss omorganisation av kansliet är de stora posterna.

– Personalkostnaden är den enskilt största delen. Och att vi överskrider vår ram beror på att vi investerade i flera nya spelare i somras. Men det var det värt, säger Simon Åström och syftar på Astrit Ajdarevic, Martin Borberg och Pär Ericsson.

Att övergångarna ändå kunde genomföras beror på att klubbledningen redan då hade god kontroll på ekonomin.

– Vi såg att vi hade sparat bra på andra områden och att matchintäkterna ökade. Det gjorde att vi kunde ta en kalkylerad risk med nyförvärven eftersom vårt ekonomiska läge var under kontroll.

Om allt går enligt planerna kommer ekonomin snart också kunna få ett tillskott av intäkter från Spelarinvests utdelning till sina delägare. Om än oklart hur stort beloppet blir.

– I och med att vi har en ekonomi i balans kan vi vara ännu tydligare från klubbens sida med att deras pengar går till en offensiv sportslig satsning i spelartruppen. Risken att de hamnar i ett "svart hål" är undanröjd. Vi har gett oss själva möjligheten till ett bättre avstamp inför nästa år, säger Simon Åström.

Har du efter ditt första år som vd i ÖSK fått koll på läget?

– Ja, det har varit ett år där jag varit tvungen att få koll. Den tuffa inledningen lärde mig snabbt mycket om organisationen. När året nu landar bra har det blivit ganska tydligt vad vi ska jobba vidare på.

Vid årsskiftet väntas ÖSK ha ett eget kapital på cirka fem miljoner kronor. Även det är en liten ökning jämfört med 2014.