Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump spär på journalistföraktet: ”Var fjärde journalist på NA utsatt för hot och trakasserier”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

 Tänk dig att Stefan Löfven läxar upp TV 4:s reporter på en presskonferens i Rosenbad. Inför tv-kameror och miljoner svenskar som tittar. Tänk dig att han dessutom anklagar tv-reportern för att vara folkets fiende och att tv-bolaget ägnar sig åt att publicera fejkade nyheter. Tänk dig också att statsministern avslutar sin attack mot reportern med att kalla honom för en hemsk person. Det här är en omöjlighet i Sverige men det var precis vad som hände i Vita huset i veckan. Inte oväntat blev det just denna presskonferens som fick mest rubriker i samband med veckans val till representanthuset och senaten i USA.

President Donald Trump gillar inte journalister som ifrågasätter honom. Men istället för att argumentera i sakfrågor så väljer presidenten ofta att gå till direkt attack mot reportrar och deras mediebolag. Den här gången var det CNN:s reporter Jim Acosta som frågade presidenten varför han kallat flyktingkaravanen i Latinamerika för en ”invasion”. Istället för att svara på frågan blev Donald Trump förbannad, vände sig mot reportern och sa: ”Du är en oförskämd och fruktansvärd människa. CNN borde skämmas över att ha dig anställd.”

I några länder som Polen och Ungern håller demokratin redan på att urholkas.

Det är oacceptabelt att en ledare för ett av världens största länder uppträder på ett så odemokratiskt sätt. I grunden handlar det om censur. Jim Acosta ställer en högst relevant fråga till presidenten som svarar med att offentligt förödmjuka och förtala reportern. Det här får omedelbara konsekvenser för Jim Acosta och CNN. Men det som är mycket värre är vad den här typen av uppträdande får för långsiktiga effekter. Det här ger glöd åt odemokratiska krafter i samhället som inte vill ha fria medier utan bara är intresserade av att få ut sin egen agenda. Det spär på föraktet mot journalister och blir ett allvarligt hot mot yttrandefriheten i hela världen. I några länder som Polen och Ungern håller demokratin redan på att urholkas. Där kan medier inte längre vara fria och oberoende. Trumps ständigt aggressiva ton mot medierna skyndar tyvärr på denna utveckling.

Det behövs en granskande kraft i samhället som avslöjar orättvisor och felaktigheter.

Fria och oberoende medier är viktiga för att upprätthålla en demokrati. Det behövs en granskande kraft i samhället som avslöjar orättvisor och felaktigheter. På så vis är medierna en garant för att ett samhälle utvecklas åt rätt håll. Det här var ett ämne som vi diskuterade flitigt med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke när hon besökte NA i veckan. På nytt tog vi upp problemen med hot och hat mot journalister i Sverige. Vi berättade om polisanmälningar som avskrivs och om att var fjärde av NA:s journalister utsatts för trakasserier, hot eller våld de senaste tolv månaderna. Vi berättade också om en hårdare attityd mot våra medarbetare när de arbetar skarpt ute på fältet. Kulturministern ser mycket allvarligt på utvecklingen och en rad åtgärder har vidtagits för att stärka skyddet mot journalistkåren. Men det är tyvärr långt från tillräckligt. Det positiva är att det i Sverige fortfarande finns en stor majoritet som vill ha demokrati och fria medier. Låt det förbli så.