Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trumps grova lögner

För en som försökt följa både svensk och internationell politik sedan 1948 är de senaste månadernas händelser i USA chockerande. Redan de gamla grekerna var skeptiska mot demokratin eftersom de befarade att folket skulle rösta fram smarta lögnare. Att Donald Trump 2016 blev vald till president gav stöd för sådana farhågor. Enligt filosofen Karl Popper,

som anses vara en av 1900-talets viktigaste tänkare, är minimikraven på en demokrati att det skall vara möjligt att genom fria hemliga val byta ut de styrande. Om folket valt fel personer skall de kunna röstas bort. Trumps ovilja att acceptera valresultatet den 3 november är sålunda djupt odemokratiskt. Att mer än 50 domstolsutslag gått emot hans påståenden om grovt valfusk tycks varken beröra honom eller hans anhängare.

Ingen borde egentligen vara överraskad. I valduellerna mot Hillary Clinton 2016 gav Trump oklara svar på frågan om han skulle acceptera valresultatet. ”If I win” skulle han acceptera det men lovade inte att göra det om han förlorade. Det påpekades att han var den förste presidentkandidat i USA:s historia, som svävade på målet i sådana frågor. Han framförde också en mängd lögner. En faktagranskande instans kom fram till att Trump i en av debatterna med Hillary Clinton vann ”grenen grova lögner” med 13 - 1.

Att så många anhängare låtit honom komma undan med sitt ljugande har utan tvivel gjort att så många nu tror på hans konspirationsteorier och lögner om det senaste valet. Tid för självrannsakan hos många!

Sven Georg Ericsson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel