Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Trycket med skadade är bättre"

Läkaren Simon Gepertz från Örebro kämpar just nu på ett sjukhus i Port-au-Prince på Haiti för att lindra såren efter jordbävningskatastrofen.
– Det är jobbigast när man pratar med patienterna och förstår hur mycket de har förlorat, säger Simon Gepertz på mobiltelefon från sin arbetsplats.

Annons

Dödsoffren räknas i hundratusentals och Haiti beskrivs som ett kaotiskt inferno.

Men när NA får tag på Simon Gepertz är telefonlinjen bra och bakgrunden bedrägligt lugn.

– Trycket med skadade som kommer in till sjukhuset är bättre nu än när vi kom hit förra veckan. Nu handlar det mer om eftervård och människor som har drabbats av allvarliga infektioner, säger Simon Gepertz.

Mitt i rusningen

Trots lugnet i bakgrunden står han mitt i rusningen på Haiti Community Hospital i utkanten av huvudstaden Port-au-Prince. Där är han en av läkarna i ett svenskt sjukvårdsteam som sköter en eftervårdsavdelning med flera rum. Många av patienterna på avdelningen vårdas efter omfattande amputationsoperationer.

– De flesta har amputerat ben eller armar. Nu handlar det också om en hel del vanlig sjukvård. Det kommer in barn med allvarliga infektioner. De har diarré eller hosta, säger Gepertz.

Barnen är mest utsatta i perioden efter skalvet och infektionerna kommer i dess spår. Många föräldralösa barn bor ännu utomhus och även om det är ett tropiskt klimat på Haiti så blir nätterna på svala.

Långa dagar

Gepertz och hans kollegor bor på sjukhuset där de också arbetar. Dagarna är långa med arbetspass från åtta på morgonen till 20 på kvällen.

– Jag tittar till patienterna på kvällen också. Det känslomässigt jobbigaste är när man tar sig tid att prata med patienterna och de berättar om hur mycket de har förlorat. Alla man pratar med har förlorat någon anhörig, säger Gepertz.

– Det är rörigt här på sjukhuset men jag upplever ändå att patienterna får bra vård och det känns som att man gör nytta, säger Gepertz innan han skyndar vidare.

Simon Gepertz är en del av ett hjälpteam som har organiserats av Hoppets stjärna och församlingen Livets ord. De åkte först till grannlandet Dominikanska republiken och tog sig sedan landvägen till Haiti och huvudstaden. Han åker hem till Örebro igen den 5:e februari.