Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trycket minskar på högre höjd

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Lufttrycket är ett mått på vikten av den luft som ligger över oss och därmed minskar trycket ju högre upp i atmosfären man kommer.

Klättrar du upp på taket på en hög byggnad kommer trycket att minska jämfört med trycket uppmätt precis nedanför byggnaden. För exakta beräkningar behöver man ta hänsyn till att luftrycket påverkas av temperatur och fuktighet, men som en god approximation kan man använda standardatmosfären, en modell av den genomsnittliga atmosfären på jorden.

Ok, tänk dig nu att du har åkt till Dubai och står precis utanför Burj Khalifa, världens högsta byggnad. Du har varit förutseende och tagit med dig din barometer som du avläser till 1013 hPa. Du tar hissen så långt upp det går och klättrar den sista biten upp på toppen. Väl uppe plockar du fram din barometer och avläser 917 hPa.

Du räknar med din formel och kommer fram till att du är 828 meter över marken. Trycket har alltså minskat med nästan 100 hPa och är lägre än det lägsta tryck som uppmätts vid havsnivå utanför en tropisk cyklon eller en tornado. Ett annat sätt att använda barometern för att mäta höjd vore att binda fast den i ett snöre, fira der den till marken och därefter mäta snörets längd. Allra enklast, fast lite tråkigare, vore det att helt skippa barometern och istället läsa i turistbroschyren.