Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa order om träning

Ett träningspass av det ovanligare slaget hölls i Karlslundsskogen i går. Lite tufft var det allt.
– Den som inte fått sand i kallingarna har inte varit här, sa ledaren.

Annons

Nordic Military Training är namnet. Det är en träningsrörelse som har tre år på nacken i Sverige. Den som vill komma i form och bli av med kilon drillas utomhus under tuffa pass, och det finns ett militärt inslag.

– Det handlar om att få struktur på träningen, det är disciplin och fokus som gäller, säger ledaren Jens Dahle, som introducerat träningsformen i Sverige efter engelsk förebild.

I en handfull städer runt om i landet har träningsformen kommit i gång.

– I Stockholm finns 600 medlemmar, och det bara växer, säger tränaren Eric Forsne.

NMT-gänget har under våren farit landet runt för att informera och erbjuda provträning.

Alla provade på

I Örebro slöt ett femtiotal personer upp för att prova på. Här fanns de alla. Kvinnor och män. Såväl unga som lite äldre, samt de med hyfsat bra träning – och soffpotatisar.

– Jag har tyckt att träning var det tristaste som fanns, men så testade jag ett prova-på-pass och då kom glädjen tillbaka, säger Hillevi Wahl, journalist och författare som nyligen kommit ut med träningsboken ”Extremt kul”.Skita ned sig, lägga pannan i lera när tränings-coachen ropade att alla skulle kasta sig ned och ta skydd på marken. Hillevi gillade upplägget.

Långt träningspass

Under nästan en och en halv timme pågick träningen i skogen. Man sprang, gjorde armhävningar, kröp på alla fyra framåt och bakåt, bar varandra på ryggen, kröp under varandra, och så vidare.

Allt under ledning av instruktörer.

– Sänk ned rumpan! Upp med rumpan. Nu tar vi benböjningar. Kroka i varandra. Nu springer vi, utropar Jens Dahle.

Var det jobbigt? frågar han sedan.

– Jaaa!

– Bra. Perfekt. Det ska det vara.

Jens Dahle säger att NMT-träningen hjälper deltagaren att prestera mer än vad man trodde var möjligt, genom instruktörernas coachning.

Militär bakgrund

Det militära inslaget märks, och de flesta av instruktörerna har militär bakgrund. Beröm utdelas när något är bra, det blir bassning när det är mindre bra. Och så lagandan. Alla hjälps åt att komma vidare, man både lyckas och misslyckas tillsammans.

– Även resten av gruppen motiverar dig att ta i de där extra procenten du inte skulle göra inomhus i ett gym.

Helt slut

Frida Olsson som läser vid Örebro universitet var en av alla som satt på kängorna för att kämpa sig genom träningspassen.

– Bra träning, men jobbig, speciellt för handlederna efter allt krypande. Jag känner mig helt slut, säger hon.Den 24 april är det tänkt att NMT-träningen startar på allvar i Örebro.I Örebro finns även ÖMT - Örebro Military Training sedan ett år tillbaka och erbjuder samma träning och drivs av två lokala företagare. Säsongen startar redan i morgon med 6 träningstillfällen i Markskogen respektive Karlslundsskogen.

Annons