Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffaste utmaningen hittills

Från skärgårdsö till skärgårdsö ska de simma och springa en hel dag. På måndag ger sig Johan Nykvist och Bibben Nordblom
i kast med sin tuffaste utmaning hittills.

Annons
Bibben Nordblom och Johan Nykvist på väg ut i Norasjön för ett av sina första träningspass ihop, tanken är att simma ut till ön, springa runt den, simma till andra sidan sjön och springa hem.

Till vardags tränar Johan Nykvist triathlon med ett kompisgäng i Stockholm. De anmälde sig till tävlingen Ö till ö, med en mil simning och 5,5 mil löpning i Stockholms skärgård. Men de saknade en deltagare så Johan frågade Bibben Nordblom, som han kände igen hemifrån Nora och som han träffat på triathlontävlingar.

– Jag har varit sugen på Ö till ö tidigare men inte haft någon att köra med, så det här ska bli kul, säger hon.

Tidsmässigt går tävlingen att jämföra med den Iron man som Johan genomförde i Schweiz för någon månad sedan. Det handlar om tio, elva timmars löpning och simning om vart annat.

– En helt vansinnig idé att springa över och simma mellan ett antal skärgårdsöar, men roligt samtidigt. De som har gjort det tidigare säger att det är det värsta de har gjort, säger Johan.

Varken han eller Bibben har sprungit så långt som 5,5 mil på samma dag, definitivt inte i våtdräkt och blöta skor över hala klippor och varvat med en mils simning.

– En halv Iron man är det längsta jag gjort på tävling tidigare, säger Bibben.

Johan försöker säga att känslan av att lyckas genomföra den här tävlingen är viktigare än placeringen. Han kallar sig en glad motionär. Medan Bibben, som är mer av en tävlingsmänniska, trots sina 19 år redan har hunnit jagat sekunder och placeringar i tävlingar under fem års tid, har Johan bara tränat triathlon i ett par år. Han spelade handboll tidigare, men när AIK lade ner sin elitsatsning vill han göra något annat.

– I triathlon får man träna på egen hand och det blir väldigt mångsidig träning.

Både Johan och Bibben är osäkra på hur kroppen ska reagera under tävlingen, och målet är i första hand att ta sig i mål så snabbt de orkar – i andra hand att slå Johans klubbkompisar.

Under tävlingen måste Johan och Bibben hänga ihop, trots att de knappt känner varandra och bara hunnit träna ihop ett par gånger.

– Jag hoppas att vi ska kunna komplettera varandra bra. Bibben är den starkare simmaren och jag kanske får dra lite mer i löpningen, säger Johan.

I vattnet funderar de på att använda paddlar, plattor för händerna som hjälper till att hålla ihop fingrarna när de blir kalla och stela. Johan tror att flera deltagare kommer att simma med fenor.

– Men då ska man byta mellan fenor och skor varje gång man ska upp och ner ur vattnet, totalt 38 byten under tävlingen. Frågan är om tiden man vinner i vattnet inte äts upp av alla byten.

Nån vecka efter Ö till ö drar Bibben till Australien med en kompis i sju månader, för att jobba, träna och semestra. För Johan väntar resten av klassikern. Först Lidingöloppet i slutet av september, sen den stora utmaningen med Vasaloppet i mars.

– Tufft för mig som aldrig har åkt längdskidor.

Annons