Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft straff att bli avstängd för student

Svar

... till ”Lågt straff för fuskande elever" med signaturen ”Janne” i NA 5 november.

Ja, det stämmer att det finns ett problem med studenter som kopierat andras svar när de ska lämna in ett självständigt arbete. Örebro universitet ser allvarligt på sådant och arbetar med att både utreda och motverka detta. Detta problem är gemensamt för i princip samtliga lärosäten i Sverige.

Örebro universitet är en statlig myndighet och har därför ett omfattande regelverk att förhålla sig till. Av högskoleförordningen framgår vad lärosätet kan och ska göra i sådana här frågor. Lärosäten har inte möjlighet att stänga av en student permanent om den har fuskat. Men även en kortare avstängningstid får ofta långtgående konsekvenser för studenten då studietempot är högt och det är svårt att hämta igen det som missats under avstängningstiden.

Det finns ingen möjlighet att ta in en reserv under avstängningstiden, hur antagning till utbildning vid högskola sker finns i ett annat regelverk.

Disciplinnämndens beslut är en del i arbetet med att kvalitetssäkra utbildningarna, så att våra studenter kan det som förväntas av dem ute i arbetslivet. Efter en avstängning förväntar universitetet sig att studenten tagit till sig hur hen inte ska göra och därefter sköter sina studier på ett korrekt sätt.

Johan Schnürer

rektor och ordförande i disciplinnämnden vid Örebro universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel