Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungt kriminelltänkte bli polis

Höstterminen 2009 började den 21-årige örebroaren på en förberedande polisutbildning på Sommenbygdens folkhögskola utanför Tranås. Den ettåriga utbildningen är tänkt att ge grundläggande poliskunskaper för dem som vill söka vidare till Polishögskolan.

Vad ingen visste var att örebroaren var tungt kriminellt belastad med flera domar i bagaget. Vapenbrott, misshandel, övergrepp i rättssak, stölder är bara några exempel på vad han hade dömts för. Redan som 16-åring stod han inför Örebro tingsrätt och i januari 2008 dömdes han till tio månaders fängelse för en rad brott.

Och 21-åringen hann knappt påbörja utbildningen innan han den 8 september i fjol dömdes igen. Den här gången till fem månaders fängelse, bland annat för att vid 16 tillfällen ha kört bil utan körkort.

På skolan gjorde han sig känd för två saker: Han körde runt i en stor stadsjeep och hade alltid mycket pengar.

Han bläddrade med tusenlappar och gav ofta dricks i skolans kafeteria.

Lysande i rättskunskap

Men han var också en fantastiskt duktig elev, enligt Gunnar Wallander som är ansvarig för utbildningen.

– Han var till exempel otroligt bra på att upptäcka övervakningskameror, och han var lysande i kriminalteknik och rättskunskap, berättar Wallander.

Fast under höstterminens gång började varningstecknen komma.

21-åringen hade hög frånvaro, och vid ett tillfälle tog han en stor omväg med sin bil bara för att slippa möta en polispatrull.

Och på Facebook berättade han om sitt liv på skolan.

– Där fanns det bilder på honom men även på mig – i polisuniform. Men bilderna var manipulerade, vi har absolut inga uniformer på skolan, säger Wallander.

Under höstterminen drabbades skolan av tre datorstölder. Cirka 35 datorer stals och Wallander tror att 21-åringen var inblandad. Ingen har dock åtalats eller dömts för brotten.

Dödsstöten blev när Gunnar Wallander tog reda på att örebroaren var dömd för flera brott. Det i kombination med den höga frånvaron gjorde att 21-åringen stängdes av från skolan den 18 november.

Mer hur kom han in på den här utbildningen över huvud taget?

– Sådana här saker står knappast i betygen. Sedan intervjuas eleverna innan de antas och den här killen gav ett väldigt bra intryck. Han ville verkligen bekämpa brott.

Har ni tänkt på att begära utdrag från straffregistret?

– I fortsättningen kommer vi att göra det. Men förutom ett undantag har vi aldrig haft några problem med våra elever tidigare.

Varför 21-åringen sökte utbildningen är höljt i dunkel. Gunnar Wallander har två teorier:

– Antingen ville han lära sig hur poliser arbetar för att ha nytta av det som kriminell. Den andra teorin är att han var fixerad vid uniformer och polisyrket. Bilderna på Facebook kan vara ett exempel på det.

LÄS MER OM 21-ÅRINGEN I DAGENS PAPPERSTIDNING.