Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunt ozonskikt över Sverige just nu

Artikel 166 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

De senaste dagarna har varit soliga här uppe i Sundsvall där jag bor och man har med fördel kunnat spenderat dagarna sittandes på balkongen i bara shorts. Till och med solbrännan börjar göra entré. Det kan dock vara bra att börja lite försiktigt, särskilt för oss som fortfarande är vinterbleka.

Annons

Ozonskiktets tjocklek över Sverige är nämligen för tillfället mindre än normalt och det innebär att mer av den för kroppen skadliga UV-strålningen tar sig ner till marken. Solen strålar ut ljus i ett brett spektra av våglänger, mest inom våglängderna för synligt ljus men även från den mer energirika ultravioletta delen av spektrat. Ozonskiktet absorberar stora delar av den mest skadliga UV-strålningen, men hur mycket varierar dagligen beroende på ozonskiktets tjocklek.

Vissa dagar tar sig mer skadlig UV-strålning ner till marken och det är sådana dagar man lätt bränner sig på. Högst UV-index är det mitt på dagen under sommaren då solen står högt och vägen genom atmosfären blir som kortast. UV är dock nyttigt för kroppen i lagoma mängder då det stimulerar produktionen av vitamin D. För mycket av det goda kan dock leda till hudcancer om man har otur. På smhi.se finns dagligen uppdaterade prognoser för UV-index för just din del av Sverige. Ta en titt på den innan du börjar sollapandet!

Annons