Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turbulens i atmosfären

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Luftens oordnade rörelse är samma sak som turbulens. En orsak till turbulens är när det blåser mycket. Ju mer det blåser desto mer luftvirvlar och desto mer turbulens och desto högre når turbulensen. Den kan nå upp till ca 500 m eller högre.

Turbulens är ett namn på luftens oordnade rörelse. Denna märks tex när man flyger på låg höjd som luftgropar. Små flygplan far hit och dit. Stora flygplan påverkas inte lika mycket och då mest vid start och landning. En orsak till turbulens är när det blåser mycket. När vinden passerar ojämnheter som till exempel hus och träd bildas luftvirvlar som kan fortplanta sig uppåt. Ju mer det blåser desto mer luftvirvlar och desto mer turbulens och desto högre når turbulensen. Den kan nå upp till ca 500 m eller högre. Kallas mekanisk turbulens. Bildas även till havs av vågor men denna blir givetvis inte lika kraftig som över land.

En annan turbulenstyp är den termiska som orsakas av att solen värmer marken som i sin tur värmer luften som då stiger som luftbubblor. Pga att marken värms olika beroende på beskaffenhet blir det väldigt gropigt i lufthavet och detta märks när man flyger. Denna turbulens når upp till 500-1000 m. Om kall luft strömmar över varmt hav kan den bildas över hav också. Det finns även orografisk turbulens som bildas över åsar och fjäll. Beroende på atmosfärens stabilitet kan den spridas mycket högre i atmosfären än de andra turbulenstyperna.