Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulent lärarsituation inför höstens skolstart

Kumla kommun förlorar sina lärare. De senaste tre månaderna har drygt 60 tjänster utannonserats, och jakten pågår fortfarande för att hitta behöriga lärare till höstens skolstart.

Annons

Skolvärlden i Kumla har haft det turbulent en längre tid, med ekonomiska svårigheter och lärare och rektorer som slutat.

I dagsläget finns fortfarande nio grundskollärartjänster utannonserade på arbetsförmedlingen. Ingen annan kommun i länet, bortsett från betydligt större Örebro, kommer upp i de siffrorna.

Flera olika anledningar

I de 60 tjänster som funnits lediga är lärare för olika åldrar inräknade, även förskolelärare och deltidsanställningar.

Mait Walderlo, barn- och utbildningschef på kommunen, tror att det finns flera anledningar till rörligheten bland Kumlas lärare.

– Dels är det generellt en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Kumla ligger i anslutning till en större kommun, och det är naturligt att många unga som fått sin första anställning här kanske flyttar till en större kommun senare. Sedan är säkert löneläget en bidragande orsak också, säger hon.

Inte lägre än snittet

Walderlo menar att generellt sett ligger Kumlas lärarlöner inte lägre än snittet, men vissa grupper har hamnat efter. Enligt Lärarförbundets statistik ligger Kumlas medellöner cirka 600 kronor lägre för grundskolelärare än genomsnittet i länet.

Orsaker till lärartappet

Per Hellström, ordförande för Lärarförbundet i Kumla och anställd på Kumlaby skola, får många samtal om just lönerna, och anser att det och arbetsmiljöfrågan är stora orsaker till lärartappet. Han är oroad över situationen.

– Det är ovanligt många som har slutat i år, jag trodde först inte siffran kunde vara sann. Vi står inför en nationell lärarkris och då borde man vara rädd om sina lärare.

Eleverna påverkas

Även eleverna påverkas av turbulensen i skolan.

– Om lärarna ej är behöriga kan de inte tillsvidareanställas, och det är inte bra för eleverna om lärarna byts ut hela tiden. Det är viktigt med skickliga lärare, säger Per Hellström.

Rekryteringen till de lediga tjänsterna går dock framåt, och kommunen har stor förhoppning om att fylla tjänsterna till skolstarten. För att förbättra läget för lärarna genomförs dock en rad åtgärder.

Skolans budget

– Vi tittar dels på hur löneläget ser ut i relation till andra. Vi håller också på att se över läraruppdraget och vill jobba med att förbättra arbetsmiljön och bli mer attraktiva som arbetsgivare. Exempel kan vara att hitta bättre möjligheter till friskvård och fortbildning, säger Mait Walderlo.

Kumla utmärker sig också när det gäller lärartäthet, då man inte når upp till rikssnittet. Förra året fanns 7,6 lärare per hundra elever, medan rikssnittet ligger på 8,3 och ännu högre i Örebro län med 8,6.

– Det här är politiskt, det beror på hur politikerna bestämmer sig för att fördela skolans budget, säger Mait Walderlo.

Läs mer i morgondagens NA om hur politikerna vill utveckla skolan.

Annons