Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turistguider skapas i skidbacken

Vad kan en ung turist göra i Örebro? Yrkesgymnasiets hotell- och turismprogram visar upp stan för utbytesstudenter från Serbien. I höstas var de själva i Belgrad, upplevde och gjorde en resebroschyr.

Adrianna Novacovic står på ett par skidor för första gången. Solen lyser över de vita backarna och idrottsläraren Anel Murtic assisterar i knallblå jacka vid knappliften.

Adrianna gillar Storstenshöjden, men än så länge har det gått sådär. Med glada tillrop övertygas hon ändå om att hon kommer att vara ett skidproffs vid dagens slut.

Adrianna är en av 13 elever som handplockats av lärarna på Srednja turistička škola i Belgrad för att komma till Örebro som utbytesstudent. Än har de bara varit här i fyra dagar, men ett fullspäckat program väntar i åtta dagar till. Det ska äventyrsbadas, curlas och tittas på slott.

Yrkesgymnasiets hotell- och tursimprogram guidar och uppfyller samtidigt några av utbildningens mål inom bland annat idrott- och hälsa och internationalisering.

I november fick samtliga Örebroelever på programmet åka till Belgrad för utbyte, upplevelser och göra en sammanställning av en turistbroschyr för unga. På måndag visas den upp på UF-mässan.

Skillnaderna mellan den svenska och serbiska skolan är många.

– I Belgrad reste sig eleverna upp när läraren kom in i klassrummet och lärarna rökte bland eleverna. Det händer inte här i Sverige, säger studenten Diyar Babamiri.

Samarbetet ger eleverna ett forum för idéutbyte.

– Det är viktigt att möta olika människor och kulturer. Att vara mer tolerant, säger Adrianna. Jag är glad att jag fick komma hit, det är en chans på miljonen.

Hon kallar intrycket av Örebro en härlig överraskning. Sverige ser hon som ett kallt land med varma människor. Tiden här kommer hon att ta tillvara på med råge. Mottot för resan är: Låt oss se och testa allt!

Hotell- och turismeleven Diyar Babamiri är medievan. Under besöket i Serbien intervjuades han av tv. Förutom tv-debuten hanns det med mycket sightseeing, skolbesök och annat.

– Jag tror inte att jag hade åkt till Serbien annars, men nu vill jag tillbaka. Där fanns det snygga tjejer och det verkar vara en bra feststad.

Höjdpunkten på utbytesresan var besöket i en liten stad med mycket historia där en av världens äldsta prästskolor finns.

Nu hoppas Diyar och hans klasskompisar att något reseföretag ska vilja köpa in deras resebroschyr efter att den visats upp på UF.

I framtiden vill Diyar fortsätta arbeta med turism.

– Det kan bli så att jag öppnar ett hotell i Dubai, men först vill jag kolla runt lite och plugga.