Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turkiet kallar hem ambassadör

Turkiets ambassadör i Sverige kallas hem och premiärministern ställer in sitt Sverigebesök.
Detta efter att riksdagen nu officiellt erkänner att det begicks ett folkmord i det Ottomanska riket 1915.
- Det är djupt beklagligt och inverkar drastiskt på våra bilaterala relationer, säger ambassadör Zergün Korutürk till Svt Rapport.

På torsdagen röstade Riksdagen för att massakrerna mot armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker under första världskriget ska klassas som folkmord.

Det var efter ett förslag från den rödgröna oppositionen som frågan togs upp. Allianspartierna avvisade förslaget och menade att ”riksdagen inte ska skriva historia”. Förslaget gick ändå igenom eftersom ett antal borgerliga ledamöter röstade med oppositionen.

Reaktionen från Turkiet, som förnekar att det begicks ett folkmord, lät inte vänta på sig. Ambassadören kallades hem och premiärministern ställde in sitt Sverigebesök, som skulle ske den 17 mars.

- Jag är väldigt besviken. Det är beklagligt att riksdagens ledamöter agerade mer som om de vore historiker än riksdagsledamöter, säger ambassadören till Svt.